130 let

Základní sestava Čechů s novými zelenými dresy. | foto: Reuters

Derby v Lize národů. Češi narazí znovu na Slováky, utkají se i se Skotskem a Izraelí

Sport
  •   19:07
Amsterodam - Čeští fotbalisté se v druhém ročníku Ligy národů stejně jako předloni utkají s bývalým federálním partnerem Slovenskem, jehož národní tým vede český kouč Pavel Hapal. Dalšími soupeři svěřenců trenéra Jaroslava Šilhavého ve druhé skupině Ligy B budou Skotsko a Izrael. Rozhodl o tom dnešní los v Amsterodamu.

VIDEO: ‚Nikdo nedostane míč na nohu, nenahrávají.‘ Ronaldo s Dybalou se pustili do spoluhráčů

Reprezentanti při předloňské premiéře nové soutěže skončili ve tříčlenné skupině druzí na Ukrajinou a před Slovenskem. Bývalého federálního partnera dvakrát porazili - v prvním duelu pod vedením Šilhavého nejprve v Trnavě zvítězili 2:1 a v domácí odvetě vyhráli 1:0.

Stejně jako při premiéře Ligy národů se národní tým představí ve druhé ze čtyř úrovní soutěže. Na rozdíl od prvního vydání ale bude hrát místo dvou s třemi soupeři, neboť UEFA rozšířila všechny skupiny Ligy A až C na čtyřčlenné.

Skotsko i Izrael jsou možnými soupeři národního týmu na červnovém mistrovství Evropy. Oba týmy se společně s Norskem a Srbskem v březnu v play off utkají o poslední volné místo v „české“ skupině, kde jsou ještě Chorvatsko a Anglie.

Se Skotskem reprezentace vyhrála jediný z posledních čtyř zápasů a naposledy mu v přípravě v březnu 2016 podlehla 0:1. V posledních soutěžních duelech ale český tým uspěl - v kvalifikaci o Euro 2012 doma vyhrál 1:0 a venku remizoval 2:2. S Izraelem si národní celek zahrál dvakrát v přípravě a v obou případech zvítězil.

Tomáš Souček zastavuje Marcelinha.
Ondřej Čelůstka v souboji s Marcelinhem.

Svěřence trenéra Šilhavého čeká v Lize národů systémem doma-venku šest utkání, skupiny se budou hrát od 3. září do 17. listopadu. Soutěž nahrazuje přípravné zápasy a reprezentacím také dává dodatečnou šanci zabojovat o účast na závěrečných turnajích. Tentokrát budou ve hře dvě místa v play off o mistrovství světa 2022 v Kataru.

Liga národů bude rozhodující i pro rozdělení do košů při losu světové kvalifikace. Český celek bude hrát o to, aby uhájil umístění v první dvacítce soutěže a byl v druhém koši.

Vítěz skupiny postoupí do vyšší ligy, naopak poslední tým sestoupí. Čtyři vítězové v Lize A projdou do Final Four a příští rok budou usilovat o celkové prvenství, které obhajuje Portugalsko.

Autor: ČTK