• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Tanec a lá El Clásico. Ronaldinho (uprostřed) již v dresu Barcelony není. | foto: AFP

El clásico: Více než jen zápas

Sport
  •   9:00
PRAHA - Již se to blíží. Zítra od 22:00 hodin vypukne utkání podzimu. A jen těžko se lze před ním neohánět čísly, historií a velkými jmény. Aby ne, když proti sobě na téměř stotisícovém Camp Nou nastoupí FC Barcelona a Real Madrid. Leo Messi vs. Raúl González. Klub s více než 150 tisícovou členskou základnou proti klubu, který vyhrál přes 12 tisíc trofejí se všemi svými oddíly.

Snad jen utkání Manchesteru United proti Liverpoolu či Celticu s Rangers Glasgow se svou velikostí dotýkají hvězd tak, jako el clásico. Pro hrdé Katalánce možnost, jak dokázat svou "nezávislost" na kastilské části Španělska. Pro madridské naopak šance, jak ukázat svou nadřazenost nad Katalánskem.

A poslední rok po této stránce madridským vyšel skvěle. Real vyhrál obě utkání, těsně před Vánoci roku 2007 zvítězil na Camp Nou 1:0 brankou Baptisty, v květnu – týden po zisku mistrovské koruny přejel na Santiago Bernabéu Barçu4:1. "Blaugranas" mají svému soku co vracet. A je možné, že se jim to může podařit. Situace v letošním ročníku la Ligy je totiž zcela opačná.

Real se kouká na záda svého soka z devítibodového odstupu. A pokud Barcelona domácí střetnutí zvládne a vyhraje, po 15. kolech rozmnoží náskok o další tři bodíky. A to by "královský klub" asi již těžko doháněl. Hosté se navíc potýkají s obrovskou marodkou a vykartovanými hráči. A ani nálada uvnitř klubu není nejrůžovější. Tým sice vyhrál nad Zenitem v Lize mistrů 3:0, ale v utkání již o nic nešlo – měřítkem je domácí soutěž a tam se madridští radovali z posledních 5 utkání pouze jednou.

Hosty do el clásica povede nový kouč – Juande Ramos. Ten nahradil po sérii špatných výsledků (i mediálních vyjádření – více ZDE) Bernda Schustera. Ramos je možná kvalitní trenér, ale na rozdíl od svého předchůdce zažije neopakovatelnou atmosféru zápasu poprvé v životě. A sestavu bude muset složit bez jmen jako Diarra, Van Nistelrooy, De la Red, Pepe, Torres, Drenthe, Sneijder, Marcelo a Robben (poslední dva díky kartám, zbylí kvůli zraněním). Seznam čítá 9 kvalitních hráčů – téměř celou jednu jedenáctku. Jak se s tím vypořádá?

To Pepe Guardiola má příjemnější starosti (tedy alespoň navenek). Tým po rozpačitém začátku šlape jako přesně, jako podle švýcarských hodinek. Jediný škraloupem budiž porážka se Šachťarem Doněck. Pravdou ale je, že barcelonský rodák šetřil všechny své opory a v zápase již o nic nešlo (což potvrdili slabou návštěvou také fanoušci). A také musí řešit jeden složitý rébus – "remcání" objevu loňské sezóny a nejvytíženějšího útočníka Barcelony v sezóně 2007/08 Bojana Krkiče. Mladý snajpr není spokojen se svým zápasovým vytížením a veřejně oznámil, že by v zimě rád odešel. A již se hlásí zájemci.

S trochou nadsázky by to svému kouči mohl pořádně zavařit – největší talent španělské kopané od dob Raúla je totiž s Messim nejoblíbenějším hráčem týmu a diváci i fanoušci to dávají při každé příležitosti najevo. Vsadí Guardiola na nažhaveného mladíka nebo navrátivšího Eto´a? Pokud by padla varianta na osmnáctiletého útočníka, případný gólový příspěvek by z něj mohl již v jeho věku udělat nesmrtelného. Tak jako i z ostatních střelců slavného utkání v historii. El clásico – to je totiž více než zápas...

...Nevěříte? Přesvědčte se v sobotu od 22:00 hodin na www.sportreport.cz v on-line přenosu, který pro vás připravujeme. Již nyní do diskuze pod ní můžete přidávat své názory.

Zajímavosti el clásica:
- První ligové utkání obou rivalů se hrál až v sezóně 1928/29. Ten nejostudnější se odehrál v roce 1943, kdy Barcelona na stadionu Chamartín "podlehla" nepřátelskému prostředí, rozhodčím i "Frankovu" souboru 1:11. Přesto ve Frankově éře byla paradoxně úspěšnější Barcelona, což tak posilovalo katalánské sebevědomí.

- V dresu obou týmů se v historii objevilo celkem 20 hráčů. Těmi nejkontroverznějšími se stali Michael Laudrup, Samuel Eto´o, Ronaldo, Luis Figo a Luis Enrique. Především poslední dvě jména raději v Barceloně, potažmo v Realu nevyslovujte. Figo by po svém přestupu z Barcelony do Realu označen za zrádce a hamouna. Když se po dvou letech odvážil s Realem přijet na Camp Nou, při zahrávání rohových kopů byl zaházen všemi možnými předměty, včetně nožů a prasečí hlavy.

- Luis Enrique působil v dresu Realu Madrid v letech 1991 až 96. V roce 1995 se dokonce gólem podílel na debaklu Barcelony 0:5 na Santiago Bernabéu. O rok později již hrál v dresu katalánského celku, po každém svém gólu neopomněl políbit znak klubu a navíc v Barceloně později nosil kapitánskou pásku. Nenáviděnějšího z přeběhlíků asi nenajdete.

- Oba týmy se na začátku 50. let přetahovali o legendárního Alfréda di Stefána. Zatímco Barcelona jednala s jeho manželkou a bývalým klubem River Plate, Real jednal přímo s hráčem a klubem Millonarios. Oba týmy tak hráče získaly. Co teď? Nakonec to do svých rukou vzal samotný hráč. Nastoupil za Real a proti Nancy předvedl hrozný výkon. Zástupci Barcelony raději z obchodu vycouvali. Chyba. O dva dny později hrála s Realem právě Barcelona, "Bílý balet" zvítězil 5:0 a Di Stefáno nastřílel 4 góly.

- Historickou bilanci ligových vzájemných zápasů vede Real Madrid, který vyhrál 68 duelů, Barcelona pouze 58. Třicetkrát se rozešli soupeři remízou. Celkově nás v sobotu čeká utkání číslo 205.

Poslední čtyři vzájemná utkání:
22. října 2006 – Real Madrid 2:0 FC Barcelona (Raúl, Van Nistelrooy)
10. března 2007 – FC Barcelona 3:3 Real Madrid (3x Messi – 2x Van Nistelrooy, 1x Sergio Ramos)
23. prosince 2007 – FC Barcelona 0:1 Real Madrid (Baptista)
7. května 2008 – Real Madrid 4:1 FC Barcelona (Raúl, Robben, Higuaín, Van Nistelrooy – Henry).

Co řekli před utkáním:
"Na Camp Nou nemůžeme vyhrát. Sezóna bude patřit Barceloně, jedeme si tam pouze a hlavně zahrát fotbal," Bernd Schuster. Byla to jeho poslední veřejná slova v roli trenéra Realu Madrid. O pár hodin byl i díky tomuto výroku odvolán.

"Real Madrid je klub, který může vyhrát na jakémkoliv stadionu na světě," řekl po svém jmenování jeho nástupce Juande Ramos.

"Vítězství nad Zenitem posílilo morálku mého týmu, před zápasem s Barcelonou se nemáme čeho bát," tentýž muž, po své vítězné premiéře v roli kouče Realu.

"Jdeme do el clásica s jediným cílem – vyhrát. Musíme, všechny oči budou upřené na nás, protože nyní hrajeme lépe," věří si obránce Barcelony Rafael Marquéz.

Autoři: Lidovky.cz