130 let

Pavel Hapal. | foto: Reuters

Hapal kritizuje Křetínského. ‚Majitelé rozhodují i ve věcech, které se týkají sportovní stránky‘

Sport
  •   15:30
PRAHA - Pouhých 13 soutěžních zápasů strávil Pavel Hapal na lavičce pražské Sparty. I když pod Letenští prohráli jen dvakrát, vaz Hapalovi zlomila prohru 0:2 v Novém Sadě se Suboticí v úvodním duelu 2. předkola Evropské ligy. Přesto si prý vyhazov v den svých 49. narozenin nezasloužil.

Kapitán Sparty Stanciu chtěl přestoupit do Egypta, u Rosického ale nepochodil

„Sparta je klub, který potřebuje mít výsledky hned, nedá se na nic čekat. A výsledky nepřicházely ani přesto, že pod mým působením jsme prohráli jen dvakrát - jednou v lize, jednou v poháru,“ uvedl Hapal pro oficiální stránky Slovenského fotbalového svazu.

„Vyhráli jsme zápasy, kde se to zas až tak nečekalo, a naopak jsme remizovali tam, kde jsme měli zvítězit,“ doplnil k faktu, že Sparta pod ním vyhrála jen šestkrát.

Přesto si Hapal myslí, že k jeho vyhazovu dojít nemělo.

Daniel Křetinský se svým synem a Jakubem Otavou.

„Majitel usoudil, že už mužstvu nemám co dát, přesto jsem to tak necítil a nemyslím si to ani teď. Nechci se v tom však dál babrat. Bohužel ve fotbale dnes rozhodují majitelé, a to i ve věcech, které se týkají sportovní stránky,“ narážel na zapojení Daniela Křetínského do řízení klubu.

Brzký odchod ho mrzí i kvůli tomu, že při nástupu na lavičku Sparty musel opustit post kouče slovenské reprezentace do 21 let.

„Klub jako Sparta je výzva, která už nikdy nemusela přijít. Takové pocity jsem ještě nezažil, bylo to nejtěžší rozhodování,“ uvedl Hapal.

Zadostiučinění se však dostal jen necelé tři měsíce po vyhazovu ze Sparty, kdy se stal místo Jána Kozáka novým trenérem slovenského reprezentačního áčka.

„Byl to nejkrásnější okamžik v mé kariéře. Celkově mě loňský rok hodně posunul, alespoň co se týká smýšlení. Zažil jsem pozitivní věci, přežil ty negativní a z obou se snažím vytěžit to, co považuji pro sebe za nejlepší. Souhlasím s tím, že všechno dobré i zlé nás v životě posouvá,“ doplnil.

Utkání základní skupiny B1 fotbalové Ligy národů: ČR - Slovensko: Patrik Schick...
Adam Zrelák (vpravo) se raduje z gólu spolu s Albertem Rusnákem

Jedinou kaňkou pro něj je, když se dlouholetá opora národního týmu Vladimír Weiss mladší vzdal působení v reprezentaci kvůli toho, že jej Hapal nepostavil do listopadových duelů s Ukrajinou a Českem.

„Myslel jsem, že náš vztah bude v pořádku. Podle mě reagoval zkratkovitě. Fotbal je kolektivní sport a tím, jak se zachoval, projevil neúctu k mužstvu a ublížil mu. Přestože jsem trenérem, snažím se být s hráči na jedné lodi. Ego jednotlivce nesmí převýšit kolektiv,“ dodal Hapal.

Autor: lar