130 let

Fotbalové mistrovství světa v Německu začíná | foto: TOSHIFUMI KITAMURAAFP

Šampionát začíná, Češi si věří

Sport
  •   10:07
WESTERBURG (zpravodaj LN v Německu) - Kdyby to šlo zařídit, asi by dnes nad Německem vyšel místo slunce fotbalový míč. Výjimečný světový šampionát začíná. V Mnichově se domácí výběr postaví Kostarice a vypukne horečka. Ale nezadržitelnou fotbalovou epidemii očekává i Česko.
Po šestnácti letech může s mimořádným turnajem spojit své naděje, sny a tužby. V Itálii 1990 dokráčelo Československo do čtvrtfinále. Teď je připraven tým, který vede Karel Brückner. Muž, který se na přelomu tisíciletí podílel na stříbru a zlatu jednadvacítek. A před dvěma lety na EURO v Portugalsku dovedl své mužstvo až do semifinále.

„Těšíme se, to je samozřejmě nastaveno v našem organismu. A obavy? Ty nemám. Nikdy jsem je neměl. Místo nich přichází pocit zodpovědnosti. Ten jsem měl vždycky,“ vyprávěl trenér v Německu. Česko září na druhém místě světového žebříčku. Hned za absolutními favority šampionátu z Brazílie. Řada expertů mluví o tom, že Nedvěd a spol. patří mezi nejlepší týmy turnaje, jeden z výběrů, které by se mohly porvat o světový titul.

Zní to jako pohádka. Proto Češi mluví spíš o postupných cílech. „Nechtěl bych se vracet třiadvacátého,“ nadhodil Pavel Nedvěd. V překladu: nejdůležitější je postoupit ze skupiny.

Tu Česko uzavře 22. června v Hamburku ve velkém zápase proti Itálii. Pět dní před tím projde zkouškou s Ghanou a na úvod se v pondělí v Gelsenkirchenu postaví Američanům. „Favoritem skupiny jsou Italové. A potom snad postoupíme my,“ doufá Marek Jankulovski, jenž se střetne se spoluhráči z AC Milán.

Výsledek prvních tří bojů vytyčí ostrou linii mezi úspěchem a neúspěchem. „Ale všechno je relativní. Když odehrajeme svoje maximum a nakonec nějakou shodou okolností nepostoupíme, tak to bude smůla. Když prohrajeme všechno, vyhoříme, budeme zklamaní,“ tvrdil gólman Petr Čech.

Maximum? Mužstvo by na něm mělo být. Celé čtyři roky ho Brückner skládal s jediným cílem - zazářit na mistrovství světa. I tažení Portugalskem bral jako mezistanici. Teď má vyladěný výběr s hráči v ideálním věku a veterány, kteří možná stojí před poslední šancí. Za dva roky se skoro nic nezměnilo.

„Ale máme mnohem víc zkušeností. Zase jsme získali větší respekt ve světovém fotbale. Mluví za nás výsledky,“ prohlásil Čech. Rozhodnou maličkosti, třeba trocha štěstí, forma v přesný den, jedno uklouznutí. „Sílu máme. A věřit si musíme. Naše síla je v týmovém duchu. Nejsme rozděleni na hvězdy a ty další, to nám ostatní mohou závidět,“ mínil Zdeněk Grygera. Jen sedm reprezentací světa si zatím přivlastnilo honosný titul mistři světa. Budou osmou právě Češi?
Autoři: Lidové noviny