130 let

Fotbalista Vladimír Šmicer 7. května přestřihl pásku při slavnostním otevření nového multifunkčního stadionu v Praze-Edenu. | foto: ČTK

Šmicer otevřel nový Eden

Sport
  •   8:00
PRAHA - Sen mnoha generací fanoušků fotbalové Slavie se naplnil. Nový multifunkční areál, zatím nesoucí jméno Eden, se ve středu v 17:00 otevřel prvním návštěvníkům. Po dvouhodinovém doprovodném programu v okolí stadionu a v jeho ochozech se diváci dočkali slavnostního přestřižení pásky, které dostal na starost Vladimír Šmicer, i prvního fotbalového zápasu: v přátelském utkání Slavia - Oxford zvítězili domácí před více než 14 tisíci diváků nad anglickými amatéry 5:0.

"Strašně jsem se na tento den těšil. Bohužel se této slávy nedočkalo mnoho věrných slávistů, ale ti, co dnes přišli, vidí nádherný stánek, na němž bude radost pro fotbalisty hrát a pro diváky chodit do ochozů," řekl novinářům František Veselý, jedna z největších postav klubové historie.

Letošní ligový ročník však slávisté ještě dohrají na Strahově. Reprezentace by měla nový Eden s kapacitou 21.000 sedících diváků využít 27. května v přípravném utkání proti Litvě.

V okolí stadionu mohli příznivci červenobílých barev sledovat vystoupení kapely Baraki, která je složená z věrných slávistických fanoušků, tradičně chodících do "kotle" vršovického klubu. Diváci také měli možnost se zúčastnit různých soutěží.

Asistent trenéra Pavel Řehák, který hrál i v Japonsku, si nové prostředí velmi pochvaloval. "V Japonsku se hrálo mistrovství světa, takže stadiony tam byly také nové. Tento náš je opravdu nádherný, řekl bych v anglickém stylu. A na takovém se nám bude určitě hrát výborně," uvedl Řehák.

Jednou z posil Slavie pro duel s Oxfordem byl Lukáš Jarolím, který před loňským odchodem do italské Sieny nosil ve Slavii kapitánskou pásku. "Vyšlo to docela rychle, zachránili jsme se relativně brzo. Proto jsme dostali od trenéra dva dny volna, jinak by asi moje přítomnost nepřicházela v úvahu," řekl syn trenéra Karla Jarolíma.

Podle Lukáše Jarolíma se nový Eden se stadionem, na němž hraje v Itálii, nedá srovnat. "Tam je starý v centru města se starými kabinami, zatímco zde je to nejmodernější aréna v celém Česku," prohlásil tvořivý záložník.

Českou ligu prý dál pozorně sleduje. "Jsem rád, že Slavie je nyní jen o bod za Spartou, a doufám, že to pro ni samozřejmě dopadne titulem. Fotbal je o lidech a věřím, že sem diváci chodit budou. Vidím to v Itálii, před plným stadionem se hraje mnohem lépe," dodal Jarolím.

V 19:00 začalo slavnostní zahájení přímo na ploše stadionu. Po krátkém dokumentu o stavbě přišli na trávník Vladimír Šmicer, ředitel investora stavby E Side Vladimír Leška a generální ředitel Slavie Petr Doležal. "Vítejte doma. Dostal jsem obrovskou poctu slavnostně přestřihnout pásku a moc si té pocty vážím," řekl Šmicer.

Leška poté převzal symbolický klíč od stavební firmy Hochtief a následně jej předal zástupcům Slavie. Po státní hymně vyběhlo na trávník 160 mladých slávistických fotbalistů s ukázkou modelového tréninku a poté již přišel na řadu zápas Slavia - Oxford.

Slavnostní výkop symbolicky provedl František Veselý s dobovým míčem a v dresu s číslem 7 na zádech, s nímž hrával. První gól v novém Edenu padl hned v úvodní minutě; hlavou po Bergrově centru jej vstřelil Šmicer a byl to také on, kdo viděl i první žlutou kartu za stažení dresu.

V základní sestavě Pražanů nastoupily tři posily: Lukáš Jarolím, Patrik Berger z Aston Villy a jeden z nejlepších střelců slávistické minulosti Pavel Kuka. V duelu proti snaživým amatérům bylo otázkou jen to, kolik míčů skončí v anglické síti. Nakonec 14.618 diváků vidělo pět gólů, i když domácí hráli jen exhibičně, aby se nezranili před důležitými zápasy závěru ligové soutěže.

Poločasovou přestávku zpestřila dokonce svatba, své ano si řekli Pavel Vaníček s Danou Jelínkovou.

Výsledek:

Slavia Praha - Oxford FC 5:0 (2:0)

Branky: 1. Šmicer, 6. Šenkeřík, 38. M. Jarolím, 54. Černý, 67. Knoflíček.

Autor: ČTK
  • Mohlo by vás zajímat