130 let
Tereza Enkeová.

Tereza Enkeová. | foto: ČTK

Smrt gólmana německého 'nároďáku': zabily ho deprese

Sport
  •   7:58
PRAHA/HANNOVER - Loni ho vyhlásili nejlepším brankářem v­bundeslize, příští rok měl chytat za reprezentaci na fotbalovém mistrovství světa. To všechno je pryč. Celé Německo se těžko vyrovnává se sebevraždou Roberta Enkeho.

Začalo to před šesti lety. Tehdy si Robert Enke uvědomil, že jeho depresivní stavy jsou vážné, a poprvé vyhledal pomoc odborníka. V poslední době přitom nic nenasvědčovalo tomu, že by život dvaatřicetiletého brankáře Hannoveru měl skončit tragicky. Naopak se před ním rýsovala slibná budoucnost.

O­ víkendu se po překonání zdravotních problémů vrátil mezi tyče a odchytal zápas proti Hamburku, který skončil remízou 2:2. Výhledově se počítalo s tím, že za Německo bude chytat na mistrovství světa. Spekulovalo se také o zájmu Bayernu Mnichov, který údajně chtěl Enkeho získat.

Fanoušci celý den pokládaly květiny a zapalovaly svíčky u stadionu Hannoveru.

Na sraz národního týmu už ale ani jednou nedorazí. V úterý v šest hodin večer skočil nedaleko Hannoveru pod vlak a na místě byl mrtvý. Jak uvedla policie, rodině zanechal dopis na rozloučenou.

Z piety k Enkemu odvolalo vedení reprezentace sobotní přátelský zápas s Chile, i když Enke tentokrát nefiguroval mezi nominovanými hráči. "Jsme šokovaní a těžko hledáme slova," prohlásil manažer reprezentace Oliver Bierhoff, který neskrýval slzy.

"Od úterního večera s­námi zůstává otázka, proč se to přihodilo. Proč špičkoví sportovci a ­idoly fanoušků dojdou k takovému rozhodnutí? Odpověď Robertovi dlužíme," uvedl šéf Německého fotbalového svazu Theo Zwanziger.

Už v úterý večer drželi minutu ticha na Enkeho památku před svým utkáním fotbalisté Barcelony, kde německý brankář dříve působil. V Enkeho vlasti se tragické úmrtí stalo tématem číslo jedna. Brankářově manželce Terese kondolovala i kancléřka Angela Merkelová. Stovky fanoušků se shromáždily u­stadionu Hannoveru, kde zapalovali svíčky a pokládali květiny.

Od léta měl opět krizi
Právě Teresa Enkeová až včera před novináři poprvé veřejně promluvila o depresích, které často tížily jejího manžela. "Bál se o tom hovořit otevřeně, protože si myslel, že by mohl přijít o všechno. Když se dostal do takových stavů, ztrácel veškerou motivaci a víru, že by se mohl jako fotbalista zlepšovat. Byla jsem vždy na jeho straně a věřila, že problémy překoná."

Oliver Bierhoff nedokázal potlačit slzy při tiskové konferenci německé reprezentace ke smrti Roberta Enkeho.

Jeho lékař Valentin Markser si ale uvědomoval, že se Enkeův stav v poslední době zhoršoval. "Před šesti týdny přišel, protože měl opět krizi." Tak radikální řešení jeho osobních problémů zaskočilo nejen lékaře. Sebevraždy mezi sportovci totiž nejsou častým jevem, i­ když se u ­nich psychickému zdraví nevěnuje zdaleka tolik pozornosti jako fyzické kondici.

 "Sportovní psychologové se zaměřují na zvyšování výkonu, odolávání stresu, a nikoliv na duševní pohodu. Mezi jejich cíle nepatří rozpoznání duševní poruchy. To je důvod, proč u sportovců dochází často k zanedbání," řekl LN psychiatr Cyril Höschl.

Také v Česku se v minulosti objevilo několik případů, kdy si sportovní osobnosti sáhly na vlastní život. V roce 1984 spáchal sebevraždu Evžen Hadamczik, úspěšný trenér fotbalistů Baníku Ostrava, s nimiž získal dva tituly. Před devíti lety zase ukončil život hokejový rozhodčí Jiří Balej, kterého policie krátce předtím obvinila z pojišťovacích podvodů.

Autor: Petr Adam