130 let
Září 2006: Mirek Topolánek sestavuje vládu. V křesle ministra dopravy usedá někdejší spolumajitel společnosti Viamont Aleš Řebíček (ODS). Po jeho nástupu do funkce začíná firma prosperovat a získává množství státních zakázek

Září 2006: Mirek Topolánek sestavuje vládu. V křesle ministra dopravy usedá někdejší spolumajitel společnosti Viamont Aleš Řebíček (ODS). Po jeho nástupu do funkce začíná firma prosperovat a získává množství státních zakázek | foto: Lidové noviny

Doporučujeme

Třetinu fotbalové Slavie vlastní exministr Řebíček

Sport
  •   17:20aktualizováno  18:05
PRAHA - Hádanka rozluštěna. Majoritním vlastníkem fotbalového klubu Slavia Praha je společnost Natland, významnou část vlastní i bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček.

"Aleš Řebíček je srdcem slávista a zkušený manažer, který může Slavii velmi pomoci," komentoval spolupráci akcionářů tiskový mluvčí společnosti Natland Rostislav Starý.

Čtěte také

Řebíček, bývalý ministr dopravy za vlády Mirka Topolánka z let 2006 až 2009, ve Slavii drží třiatřicetiprocentní podíl. Majoritním vlastníkem je společnost Natland, která odkoupila od Antonína France 50,8 procent akcií. 

Kdo je Aleš Řebíček

Aleš Řebíček (ODS) zastával V letech 2006-2009 funkci ministra dopravy České republiky. Za jeho ministrování získala jeho  bývalá firma Viamont lukrativní státní zakázky. Když Řebíček firmu prodával, šlo o bezvýznamnou regionální společnost, podnik ale začal raketově růst hned poté, co Řebíček usedl do křesla ministra dopravy. Kritizovány byly i předražené tendry ministerstva na výběr advokátních kanceláří nebo mýto provozované společností Kapsch.

Dalších šestnáct procent patří britské skupině ENIC, jenž tvrdí, že o majoritu přišla podvodem. Největším věřitelem fotbalové Slavie je právě skupina ENIC, které klub dluží odhadem 100 milionů korun.

Slavia může hrát dál
Pražský klub se již delší dobu potýká s existenčními finančními problémy, které vrcholily v průběhu jarní sezony. Slavný klub dlužil hráčům a zaměstnancům, neměl jasného vlastníka ani uspokojivý plán hospodaření na příští sezonu, proto v původním termínu na začátku května nedostal od licenční komise profilicenci, nezbytnou pro start v první a druhé lize.

Klub ale v úterý uspěl s odvoláním. Licenční tribunál ČMFS v čele s předsedou svazu Ivanem Haškem Pražanům licenci dodatečně udělil, klub z Edenu tak bude moci i v další sezoně hrát nejvyšší soutěž.

Autor: Lidovky.cz