130 let
Mandela se svou rodinou. Třináctiletá Zezani (v zeleném tričku) zemřela při autonehodě v JAR těstě před zahájením fotbalového MS.

Mandela se svou rodinou. Třináctiletá Zezani (v zeleném tričku) zemřela při autonehodě v JAR těstě před zahájením fotbalového MS. | foto: ČTK

Začátek MS poznamenala tragická smrt Mandelovy pravnučky

Sport
  •   9:35aktualizováno  10:46
JOHANNESBURG - Při autonehodě v Jihoafrické republice zemřela pravnučka bývalého prezidenta Nelsona Mandely. Třináctiletá Zenani se vracela domů ze čtvrtečního koncertu v Sowetu, který obstaral předehru k dnešnímu zahájení světového šampionátu ve fotbalu. Po tragické události Mandela odřekl svou účast na odpoledním slavnostním ceremoniálu.

Podle informací kanceláře Mandelovy nadace nebyl nikdo jiný při nehodě zraněn. Jen bývalá Mandelova manželka Winnie Madikizelaová-Mandelaová musela být po utrpěném šoku hospitalizována. "Rodina truchlí a žádá o soukromí," stojí v prohlášení kanceláře nositele Nobelovy ceny za mír.

Mluvčí městské policie v Johannesburgu uvedla, že řidič byl opilý a hrozí mu trest za zabití. "Ztratil kontrolu nad vozidlem a narazil do bariéry," oznámila mluvčí. Zenani byla jednou z devíti pravnoučat jednadevadesátiletého Mandely.

Ten se sice v posledních letech objevuje na veřejnosti minimálně, před šampionátem ale navštívil soustředění jihoafrické reprezentace. Pozdravil se i s portugalským kapitánem Cristianem Ronaldem a trenérem Carlosem Queirozem, jenž v minulosti vedl právě výběr "Bafana Bafana".

Na jihoafrických silnicích už ve čtvrtek zemřeli tři britští studenti, když autobus s turisty sjel z cesty a převrátil se. Pořadatelé MS se vedle kriminality obávali nejvíce právě dopravy, neboť řada silnic v horských oblastech je známa častými nehodami.

Autor: ČTK