130 let
Trenér hokejové reprezentace do 20 let Miroslav Přerost

Trenér hokejové reprezentace do 20 let Miroslav Přerost | foto: ČTK

Blíží se hokejové MS dvacítek. Máme velmi mladé mužstvo, říká kouč

Sport
  •   19:00
PRAHA - Česká hokejová reprezentace do dvaceti let se na mistrovství světa ve švédském Malmö představí podle všeho s velmi mladým kádrem. Základem týmu by teoreticky měli být hráči ročníku 1994, kouč Miroslav Přerost ale počítá s tím, že v konečné nominaci bude řada hokejistů mladších ročníků. A zřejmě budou v týmu zastávat i významné role.

"Oproti minulým letům se jedná o velmi, velmi mladé mužstvo. V průběhu sezony jsme vyzkoušeli kolem padesáti hráčů a dospěli jsme k názoru, že momentální výkonnost hráčů ročníku 1994, který je aktuálním ročníkem mistrovství, není taková, jakou bychom si představovali," uvedl Přerost na dnešní tiskové konferenci. Na druhou stranu se v průběhu sezony výrazněji prosazují hráči ročníku 1995, ale i 1996.

"Nepůjde ale jen o věk hráčů, ale i o jejich role. Jsou to hráči, kteří mohou patřit mezi klíčové," řekl Přerost a poukázal například na útočníky Davida Kämpfa, Ondřeje Kašeho, Jakuba Vránu nebo Davida Pastrňáka. Vzhledem k řadě mladších hráčů v českém výběru nemá reprezentace tak vysoké ambice jako například před rokem, kdy jela do Ufy s cílem postoupit do semifinále. Mužstvu v čele s Tomášem Hertlem, Dmitrijem Jaškinem a Martinem Frkem se to ale nepodařilo.

Světový šampionát v Malmö začne 26. prosince

"Nejedeme ale na mistrovství odevzdaně nebo bez ambicí. Máme je ale skromnější. Chceme budovat mužstvo na určitém charakteru a cílem je dostat se do čtvrtfinále. Bylo by to třetí čtvrtfinále za sebou a bylo by hezké se přes něj konečně prosadit," uvedl Přerost. Juniorská reprezentace se od pátku připravuje v Rokycanech, kde dnes nastoupí do modelového zápasu proti plzeňské juniorce. Ve středu, den před odletem do dějiště MS, by měl Přerost oznámit konečnou nominaci, která se ale ještě může změnit po přípravných duelech se Švýcarskem a Norskem.

"Loni jsme touhle dobou zvažovali nominaci dvou hráčů do čtvrté pětky, teď řešíme, kdo bude hrát v prvním druhém útoku, kdo bude chodit na přesilovky a kdo na oslabení. Ke změnám v nominaci může dojít i proto, že nebudeme mít doma významnou prověrku," podotkl Přerost, kterého čeká již čtvrté MS v roli hlavního trenéra. Světový šampionát v Malmö začne 26. prosince a český tým se hned první den utká s úřadujícími mistry světa z USA.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK