Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Budějovice odvrací i druhý mečbol, Litvínov vyfoukl Kometě třetí bod

Českobudějovický brankář Dominik Hrachovina kontroluje puk ve čtvrtfinále play off proti Třinci. foto: ČTK

Zatímco Pardubice se Spartou už odpočívají, zbývající dvě čtvrtfinálové série se potáhnou minimálně do úterý. Mistrovský Třinec totiž ani napodruhé nedoplnil hlavní favority mezi top čtyřkou, páté utkání s Budějovicemi doma prohrál 2:3. Třetí bod ve vyrovnaném klání mezi Kometou a Litvínovem sebrali Severočeši, kteří v Brně zvítězili 2:1 po prodloužení.
  17:57aktualizováno  21:11

Oba začaly aktivněji, přesto nepochodily. Kometa i Třinec si v domácím prostředí šly pro vítězství. Oceláři za postupem, Brňané zase za klíčovým třetím bodem.

Brněnský útočník Lukáš Cingel (6) s pukem uniká litvínovskému forvardovi...
Třinecký Daniel Voženílek střílí gól ve čtvrtfinále play off do sítě Českých...

Mistrovští obhájci i přes nabranou ztrátu 0:2 zabrali, rychle se vrátili do hry, ale skolil je Milan Gulaš. V moravské metropoli rozhodovalo až nastavení, v němž Nicolas Hlava po ojedinělé šanci hostů vystřelil veledůležitý triumf v čase 69:50.

Série pokračují šestými zápasy v úterý. Duely v Budějovicích a v Litvínově startují shodně v 17.30.

Třinec - České Budějovice 2:3

Stav série 3:2

Chyby předváděli na jihu Čech a přenesli si je i domů. Vídat hegemony play off z Třince v takovém rozpoložení nebývá obvyklé. Domů se vraceli s cílem napodruhé ukončit čtvrtfinálové klání.

Jenže si nadále šlapali po štěstí, po dvou třetinách ztráceli 0:2 a zdálo se, že na čtrnáctou vyhranou sérii si musí počkat, že v úterý je opět čeká nepříjemné budějovické prostředí, které požene své miláčky za sedmým zápasem.

Třinečtí hokejisté Petr Vrána (vlevo) a Patrik Hrehorčák padají na soupeře z Českých Budějovic Jáchyma Kondelíka během čtvrtfinále play off.

Nakonec se tak opravdu stalo, jenže poněkud jinak, než by každý přihlížející divák očekával. Ze třetí části totiž uběhly ani ne čtyři minuty a Oceláři se vrátili zpátky do zápasu.

Budějovická pozornost hned při prvním střídání směřovala až příliš k našláplému Marinčinovi, zatímco v pozadí nenápadně najížděl Viliam Čacho. Puk k němu prošel a do té doby perfektní Hrachovina inkasoval. Hrálo se na jednu branku, Štich fauloval a na brankovišti dorážející Daniel Voženílek srovnal.

Nastal totální obrat, Motor zůstal zakřiknutý, kouč Čihák si vybral timeout, všichni už viděli čtyřnásobné mistrovské obhájce v semifinále, v němž nechyběli od roku 2017. Ještě když Štich znovu putoval na trestnou lavici, zakrátko si k němu přisedl podrážející Jáchym Kondelík. Omyl!

Oddechový čas si pro změnu vybírá domácí trenér Moták a týmu dopřává klid před dvojitou početní výhodou, kterou ale jeho svěřenci totálně zpackají.

V závěru 56. minuty opět propadnou, Ordoš zpoza branky nahrává Gulašovi, který pálí ke vzdálenější tyči a druhou ranou na Mazance ve třetině rozhoduje. Byť se Jihočeši ještě vystaví závěrečnému tlaku favorita.

Michal Gulaši z Českých Budějovic nahání třineckého Daniela Voženílka během čtvrtfinále play off.

Ten i dobře začal, rychle si utvořil střeleckou převahou. Něco se ale zlomilo po prvním hosty ubráněném oslabení, třeba Simon se zjevil tváří v tvář Mazancovi a později sám před odkrytou brankou trefil tyč.

Šancí si Motor vypracovával ještě víc, působil nebezpečněji. A ve 13. minutě rozebral domácí defenzivu. Parádně zakombinoval, načež Doudera místo střely ještě oslovil volného Kondelíka, který už jednoduše zakončil.

Náskok ještě zvýraznil přesný obránce Pavel Pýcha, když Třinečtí trávili hned osm minut v oslabení po dvou faulech vysokou holí a největší hvězdy jen vysedávaly na střídačce. A ač Budějovice výhodu prošustrovaly, se štěstím si vynutily šesté pokračování.

Zdeněk Moták (Třinec): „Měli jsme v první třetině problémy s prací v obranném pásmu a nějak se vrátily ve třetí třetině, kdy jsme nechali úplně volného hráče v předbrankovém prostoru. Byl to Milan Gulaš, který góly umí dávat. Druhou třetinu poznamenalo, že jsme byli dvakrát vyloučeni na čtyři minuty, to by nemělo stávat. Místo, abychom hráli a byli silní na puku, bránili jsme se a dostali druhý gól. Třetí část byla kvalitní, bohužel jsme neproměnili přesilovku pět na tři, padesátivteřinovou, což je poměrně dost, a byli potrestáni. Takový je sport.“

Podívejte se na rozhodující gól Milana Gulaše:

Ladislav Čihák (České Budějovice): „Třinec je doma velice silný, tlačil a hodně jsme byli u nás v pásmu. První dvě třetiny jsme dali gól, pak v přesilovce, vyvíjelo se to dobře. Věděli jsme, že na nás ve třetí části nastoupí, bohužel jsme hned inkasovali. Třinec dál tlačil, přišlo vyloučení a neubránili jsme se. Bylo zapotřebí kluky uklidnit a spíše se soustředit na hru s pukem. Kdybychom nechali soupeře hrát, třetí gól by od nich přišel, tlak byl enormní. Pak rozhodl Guli a skvělý Hrášek nás udržel v sérii. Jsem rád, že se můžeme vrátit do Budějovic.“

Kometa Brno – Litvínov 1:2P

Stav série 2:3

Tahle série nadále stojí proti domácím mužstvům. Psychicky navrch měla mít jasně Kometa, kterou i kouč Vervy Mlejnek označil za favorita.

Modrobílí také měli dobrý start a když už převahu získával Litvínov, Steve Moses jeho aktivitu uzemnil skvělou individuální akcí ze 17. minuty. Americký útočník dostal od obránců prostor a z mezikruží prostřelil Tomka.

Litvínovský brankář Matej Tomek fantasticky zasahuje pravým betonem.

Hostující gólman měl podstatně více práce jak na startu základní hrací doby, tak v prodloužení. Puk se často ochomýtal kolem jeho brankoviště. S klíčovým úderem se však vytasil na druhé straně Hlava.

U levého mantinelu se zdatný pravák ujal kotouče a využil minely navrátivšího se obránce Ščotky, jenž si odpykal trest od disciplinární komise a nyní lehl na led. Hlava jej objel a zavěsil do bližšího horního rohu. Přestože chemici byli pod tlakem, vyfoukli protivníkovi klíčový třetí bod, který za stavu 2:2 zpravidla láme sérii ve prospěch vítěze.

Jak Kometa získala sebevědomí obratem ve třetím zápase na Zimním stadionu Ivana Hlinky, po triumfu v Rondu je nahoře zase Litvínov.

Brňanům se vymstila nedisciplinovanost ve třetí třetině, jinak by se nastavení hrát ani nemuselo. Až do 46. minuty se drželi bez faulu a střežili těsný náskok. Pak se však v rozmezí necelých tří minut sešlo Kaňákovo podrážení s neopatrným Pospíšilovým zákrokem vysokou holí.

Litvínovský útočník David Kaše odehrává kotouč v obležení brněnských hráčů, přihrávku se snaží zablokovat brněnský forvard Lukáš Cingel (6).

A ten už dokonale umístěnou střelou potrestal osmigólový Liam Kirk. Vyloučený slovenský útočník tak Moravanům znovu dvakrát nepomohl. Pakliže Verva v oblíbeném prostředí zlomí šňůru domácích nezdarů, postoupí do semifinále.

V tomto hodně nezvykle se vyvíjejícím vyrovnaném měření je ale o to zbytečnější předbíhat.

Litvínovský útočník Nicolas Hlava si před vítězným gólem navádí puk kolem ležícího brněnského beka Jana Ščotky.

Jaroslav Modrý (Brno): „Nepovedlo se nám, co jsme potřebovali, musíme zmobilizovat síly a jet do Litvínova tak, abychom se ještě vrátili domů. Škoda první třetiny, tu jsme měli fantastickou a měli jsme dát více gólů než jeden. Kluci hráli dobře, soupeř se vrátil přesilovkou, nechali jsme ho dlouho v zápas.. Oni jsou optimistický tým a čekali na šanci. Musíme se prostě dobře připravit na šestý duel a to je všechno.“

Karel Mlejnek (Litvínov): „Domácí tým měl výborný nástup a do první komerční přestávky jsme odolávali pouze zásluhou Mateje Tomka. Byli jsme rádi, že jsme šli do kabin pouze za stavu 0:1. Myslím, že od druhé třetiny jsme výrazně zlepšili herní disciplínu, na druhou stranu musím říct, že od té doby byl zápas vyrovnaný 50 na 50. Nakonec jsme výhru vzali my. Série ale zůstává stále vyrovnaná.“

Tipsport extraliga 2023/24
24. 3. 2024 17:00
Kometa : Litvínov 1 : 2P
(1 : 0, 0 : 0, 0 : 1, 0 : 1)
Góly:
48:47 L. Kirk (O. Kaše, J. Jaks), 69:50 N. Hlava (M. Sukeľ)

Rozhodčí: J. Hribik, L. Květoň - D. Hynek, P. Šimánek

Vyloučení: 2:2, Využití: 0:1, V oslabení: 0:0, Zásahy brankářů: 38:29, Počet diváků: 7 700 (100 % z kapacity 7 700), stav série: 2:3

Přejít na on-line reportáž
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!