Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sparta - Třinec 3:0. První klání rozhodl kapitán, v brance se zaskvěl Kovář

Radost hokejistů Sparty po triumfu v prvním utkání semifinále. Jakub Kovář přijímá gratulace k čistému kontu od svých spoluhráčů. foto: ČTK

Hokejisté Sparty zvládli na domácím ledě první utkání semifinále play off proti Třinci. O triumfu druhého celku základní části rozhodl ve druhé třetině kapitán Michal Řepík, pojišťující gól přidal v oslabení Miroslav Forman. Hosté nenašli recept na Jakuba Kováře, jenž vychytal první čisté konto v letošním play off.
  21:11aktualizováno  21:55

Optický tlak domácích, především v prvních dvou třetinách, byl zřejmý. Co se týče ložených šancí, rozdíl už takový nebyl.

Sparta Praha vs. Oceláři Třinec 3:0

Stav série 1:0.

Ačkoliv jich na obou stranách bylo několik, góly padaly spíše z nečekaných pozic. Ten první z nenápadné akce, druhý v oslabení.

Ve 25. minutě si kapitán Řepík kvapně nabruslil do útočného pásma a z levého kruhu prostřelil na vzdálenější tyč Marka Mazance.

První a rozhodující gól utkání:

Druhou branku přidal na začátku třetí části, v prvním oslabení v zápase, nejproduktivnější hráč domácích v play off Forman, který si podařeným blafákem připsal čtvrtý gól a sedmý bod ve vyřazovacích bojích.

Třetím gólem pojišťoval vítězství při hře bez brankáře Ondřej Najman.

Domácí našli oporu ve vynikajícím Kovářovi, který kryl všech 25 střel soupeře. Zaskvěl se především ve třetí části, ve které se hosté výrazně zlepšili a vytvořili si stabilní tlak. K čistému kontu pětatřicetiletému brankáři pomohla i smůla třineckých střelců, kteří v rozhodujících chvílích často míjeli z vyložených pozic branku nebo puk.

U všech inkasovaných branek byl první třinecký útok, který opět bodově neobstál.

Druhý nejproduktivnější hráč základní části Martin Růžička dokonce nezaznamenal ani jednu střelu na branku.

Na zlepšený výkon ve třetí části může Třinec navázat už ve středu, kdy v Praze začíná od 18.00 hod. druhé utkání.

Odpočatí domácí, kteří k poslednímu utkání nastoupili před třinácti dny, začali lépe. Proti Mazancovi neuspěl rychlým blafákem do forhendu zcela volný Pavel Kousal, o pár chvil na brankáři, který se pokoušel navázat na tři čistá konta ze čtvrtfinále s Budějovicemi, ztroskotal ve slibné příležitosti i Jani Lajunen.

Před půlkou první části se hra vyrovnala.

Tomáš Kundrátek jen těsně nezasunul kotouč do odkryté sítě po pasu Davida Ciencialy. Zatímco skóre zůstalo beze změny, emoce a hity stoupaly. Rozhodčí pustily řadu tvrdších zákroků a hráči si při každém přerušení vyměňovali názory z očí do očí.

Šarvátka v první třetině utkání Sparty a Třince.

Však poslední vzájemný mač skončil hromadnou bitkou po konci utkání, šest hráčů tehdy vyfasovalo trest za rvačku...

Zkraje druhé části sparťané pohrdli první přesilovkou v utkání, následně však přeci jenom otevřel skóre série individuální akcí kapitán. Řepík nabruslil do útočného pásma, využil pasivního postavení obránce Mariana Adámka a ze středu kruhu překonal Mazance na vzdálenější tyč.

Chvíli nato Kovář skvěle zabránil vyrovnání, když přečetl bekhendovou kličku zcela osamoceného Kundrátka. Aktivnější domácí mohli několikrát navýšit vedení, což se však ve druhé třetině nepovedlo.

Do závěrečné dvacetiminutovky hostě vletěli, odměnou jim však byla jen další inkasovaná branka. V oslabení Forman přebruslil Martina Marinčina a bekhendovým blafákem vyzrál na Mazance.

Hosté po inkasované brance ještě stupňovali aktivitu.

Kotouč po závaru před Kovářem proskákal rovnoběžně s brankovou čarou, načež domácí brankář ukázal skvělou pohotovost proti následné střele z mezikruží. Vůbec nejlepší zákrok si ale hrdina večera pošetřil do 51. minuty proti Petru Vránovi.

Třinecký útočník šikovně proskočil ve středním pásmu skrze dva obránce domácích a řítil se sám na Kováře, šikovně si ho položil, kotouč přes beton mu však nedostal.

Nešťastníkem utkání se stal obránce Marinčin, který se po druhém gólu připletl i k tomu třetímu. V obranném pásmu ho při hře bez brankáře obral o kotouč Najman, který potvrdil první bod Sparty.

Pavel Gross (Sparta): „Jsme samozřejmě rádi. Čekali jsme silného soupeře, který sice hrál dlouhou sérii, ale pět dní bylo volno. Člověk zůstane v tom rytmu. Ale byl to v každém případě zápas dvou silných mančaftů, vynikají gólmani a vynikající atmosféra. Jsme rádi, že jsme utrhli první bod a zítra se jede dál.“

Zdeněk Moták (Třinec): „My jsme bohužel dnes nevstřelili branku. Pakliže nevstřelíte gól, tak nemůžete počítat s tím, že byste brali bod. Takže je to zklamání. Nicméně jsme si vytvořili dost nejen střeleckých, ale i brankových příležitostí. Ty jsme neproměnili. Druhá věc je ta, že by se nám nemělo stávat, abychom dostávali gól v naší přesilové hře. Dobře jsme ubránili oslabení, ale bohužel jsme dostali druhý gól v disciplíně, která byla z naší strany v základní části poměrně silná.“

Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...