Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sparta zlomila Liberec a je v semifinále, Pardubice se postupu přiblížily

Hokejisté Sparty se radují ze druhého gólu do sítě Liberce. foto: ČTK

Hokejisté Sparty jsou prvním semifinalistou letošního play off extraligy. Pražané ve čtvrtém zápase čtvrtfinále porazili Liberec 5:2 a sérii ovládli v nejkratším možném čase 4:0 na zápasy. Důležité vítězství slaví také Pardubice, které venku vynulovaly rivala. Po těsné výhře 1:0 vedou v sérii už 3:1 na zápasy a k postupu jim zbývá poslední krok.
  19:31aktualizováno  22:55

Středeční zápasy patřily favoritům, v obou případech se však vítězové nadřeli. Liberec před vlastními fanoušky smazal dvoubrankové vedení Sparty a dostal se do ráže. Pražané museli odrážet nápor soupeře na pokraji vyřazení a až ve třetí třetině Bílé Tygry zlomili.

Pražané díky tomu vyřadili Liberec 4:0 na zápasy a jako první postoupili mezi nejlepší čtyři týmy soutěže. Vyrovnanou sérii rozhodly maličkosti a zkušenosti, jež hrály ve prospěch týmu z hlavního města.

Derby mezi Hradcem Králové a Pardubicemi přineslo opět napínavou bitvu, která stejně jako v předešlých třech duelech série skončila velmi těsným, jednobrankovým rozdílem. Dynamo porazilo rivala v této sezoně už posedmé.

Domácí se tentokrát nedokázali střelecky prosadit a dostali se na hranu vyřazení. V sobotu budou za stavu 1:3 na zápasy odvracet v Pardubicích konec sezony.

Liberec vs. Sparta 2:5

Konečný stav série 0:4

V úterý po třetí porážce poukázal liberecký kouč Filip Pešán na silnou ofenzivu Sparty, která dokáže využívat chyb soupeře, a i v první polovině čtvrtého duelu byly nebezpečný útok a produktivita Pražanů určujícím prvkem hry.

Do branky domácích se poprvé v sérii postavil Daniel Král a už po 99 sekundách musel vytahovat puk ze sítě po tvrdé střele Jana Buchteleho, který zakončil únik dva na jednoho. O chvíli později libereckému gólmanovi pomohla tyčka po teči Romana Horáka, a tak druhou trefu Sparty přidal až zadák Aaron Irving, jehož rána mezi ruku a tělo Královi propadla.

Brankář Liberce Daniel Král zastavuje únik Miroslava Formana ze Sparty ve...
Hokejisté Liberce odcházejí z ledu a děkují fanouškům za podporu v sérii proti...

Téměř třicet minut se zdálo, že hosté utkání kontrolují. Liberec po přestávce sice směrem do útoku přidal, jeho pokusy však často končily už na výstroji obránců. Vyloženě nebezpečných situací před brankou Jakuba Kováře zas tolik nevznikalo.

Zlom nastal v polovině utkání, kdy osmnáctiletý forvard Jaromír Pérez podpořil ze druhé vlny útočný výpad svých spoluhráčů a od modré čáry poslal puk přesně k tyči. Domácí fanoušci se v tu chvíli dostali do varu a o dvě minuty později slavili i vyrovnání, když Jakub Rychlovský z mezikruží zakončil parádní přesilovkovou kombinaci domácích.

S postupujícím časem narůstal i počet šancí a oba brankáři vytáhli několik skvělých zákroků. V úvodu třetí části to byl hlavně sparťanský Kovář, neboť Liberečtí vlétli na led s chutí a několikrát dostali pražskou obranu pod tlak. Nakonec se však prosadili hosté, a to po rychlé akci ve 48. minutě, kterou zakončil Miroslav Forman střelou do horního rohu branky.

O pět a půl minuty později schytali domácí další direkt po šťastné trefě Horáka, od jehož brusle puk zamířil do odkryté branky. Severočeši ve zbytku třetí třetiny vrhli poslední síly do útoku a svou snahu o vyrovnání podpořili hrou bez gólmana. Risk domácím ale nevyšel, minutu a tři sekundy před koncem stvrdil postup Sparty svým druhým gólem v zápase Forman.

Vítězný a zároveň postupový gól Miroslava Formana:

Filip Pešán (Liberec): „Dnes na začátku zápasu jsem měl poprvé pocit, že Spartě nestačíme. Hosté vedli 2:0 a tam jsem trošku hledal slova. Musím ale smeknout, jak jsme se do zápasu vrátili. Získali jsme fanoušky na svoji stranu, tlačili jsme se do brány a vyrovnali jsme. Čtyři nula na zápasy je kruté, na druhou stranu obrovský respekt kvalitě, v jaké Sparta sérii odehrála. Byla organizovaná a fantasticky vedená výbornými trenéry. Ve kvalitě, dodržování systému a detailech byla Sparta lepší.“

Pavel Gross (Sparta): „První třetina dnes neměla takovou intenzitu a tempo jako první třetiny v předešlých zápasech. Něco jsme si k tomu v kabině řekli, ale nějak se nám to vymklo z rukou a soupeř se dostal zpět. Pak jsme však našli vnitřní sílu, trošku jsme se o tom pobavili (ve druhé přestávce). Vytvořili jsme si a proměnili pár šancí, a to podle mého byl rozdíl v zápase. Všechna utkání byla těsná a vždy rozhodovaly maličkosti. Jako dnes. Víme, že Liberec je vyspělé mužstvo, ale my jsme ho ubránili.“

Tipsport extraliga 2023/24
20. 3. 2024 17:00
Liberec : Sparta 2 : 5
(0 : 2, 2 : 0, 0 : 3)

Vyloučení: 1:6, Využití: 1:0, V oslabení: 0:0, Zásahy brankářů: 21:19, Počet diváků: 7 046 (94 % z kapacity 7 500), konečný stav série: 0:4

Přejít na on-line reportáž

Hradec Králové vs. Pardubice 0:1

Stav série 1:3

Úvod zápasu Hradce Králové proti Pardubicím nabídl zejména urputnou bitvu, oba celky ve snaze nepustit soupeře do náskoku zůstávaly koncentrované. První třetina tudíž nepřinesla mnoho šancí, až před přestávkou se dostali do velmi slibných příležitostí hradecký Oliver Okuliar a na druhé straně pardubický Richard Pánik.

Start druhé periody vyšel lépe hostům, kteří využili své aktivity na ledě a ujali ve vedení. První trefu vítěze základní části obstaral forvard Matej Paulovič, jehož střela z dálky se zřejmě ještě otřela o obránce a propadla Paříkovi do sítě. Jak se později ukázalo, byla to vítězná a zároveň jediná trefa v utkání.

Gólová střela útočníka Mateje Pauloviče:

Domácí následně zvýšili svou aktivitu směrem dopředu a soupeře přestříleli, obrana Pardubic však dokázala odolávat. Čím více zápas postupoval, tím více šancí a také výborných zákroků gólmanů přibývalo. Oba maskovaní muži po většinu času chytali spolehlivě a místy i s trochou štěstí byli svým celkům oporou.

Hosté ve třetí třetině nemínili bránit jednobrankový náskok a tlačili se do útoku. Domácím na chvíli zatrnulo při šanci Pánika s Tomášem Hykou, jejichž důraz v brankovišti odnesl Pařík nárazem do nohy. Navzdory bolestivému výrazu ve tváři však mladý gólman v zápase pokračoval.

Také domácí se hrnuli vpřed, co to šlo, a zejména ke konci stupňovali svůj tlak. V samotném závěru při hře bez brankáře hradečtí hokejisté zamkli rivala z regionu v jeho pásmu a snažili se jakkoli dotlačit puk do branku. Hradci však tentokrát nebylo přáno, a když v posledních sekundách místo vyrovnání vyvřely emoce a rozhodčí vylučovali, bylo rozhodnuto.

Oliver Okuliar (vlevo) z Hradce Králové se snaží usměrnit do branky puk...
Pardubický Matej Paulovič slaví se spoluhráči svou trefu ve čtvrtém čtvrtfinále...

Tomáš Martinec (Hradec Králové): „Prohrát 0:1 doma je samozřejmě docela deprimující, ale myslím si, že tým odvedl znovu maximum a vydal se ze všech sil. Bohužel bez gólu se vyhrát nedá, byť jsme si příležitostí ke skórování vytvořili dost. Na druhou stranu Pardubice také měly svoje šance. Oba brankáři dnes byli výborní. Já si cením, že tým dřel do poslední vteřiny. Ukázal charakter a cítím z něj obrovské odhodlání ještě sérii vrátit do Hradce. Chtěl bych také dnes ocenit poprvé v sérii výborný výkon rozhodčích.“

Marek Zadina (Pardubice): „Viděli jsme zase výborné utkání play off. První třetina od nás byla velmi dobrá a pasáž do 10. minuty druhé třetiny také. Pak nás Hradec zatlačil paradoxně po našem gólu. Ale skvěle jsme jejich tlak ubránili a jsme hrozně rádi, že jsme zápas zvládli. Přijeli jsme sem s cílem uhrát aspoň jeden zápas, to se nám podařilo. Podržel nás gólman Will a měli jsme výborné oslabení, za což klukům v kabině děkuju. Byla tam ve hře spousta bloků a obětavosti.“

Tipsport extraliga 2023/24
20. 3. 2024 18:00
Hr. Králové : Pardubice 0 : 1
(0 : 0, 0 : 1, 0 : 0)
Góly:

Vyloučení: 4:3, Využití: 0:0, V oslabení: 0:0, Zásahy brankářů: 22:24, Počet diváků: 6 890 (100 % z kapacity 6 890), stav série: 1:3

Přejít na on-line reportáž