130 let

Kovalčukova radost. | foto: ČTK

Kovalčuk: Bůh byl na naší straně

Sport
  •   8:18
QUÉBECK - Má pověst střelce. Ale Ilja Kovalčuk (25) se na mistrovství světa nemohl trefit. Povedlo se mu to až ve finále proti Kanadě. Nejprve pět minut před koncem třetí třetiny vyrovnal a poté v prodloužení rozhodl a stal se ruským národním hrdinou.

"Zažíval jsem obrovský nával emocí,“ popisoval okamžiky po vítězném gólu, kdy řval jako smyslů zbavený, než ho zavalila těla spoluhráčů.

Už jste vstřelil důležitější gól?
Ne. Ještě ne. Snad jich takových dám ještě spoustu.

Rusko vyhrálo mistrovství světa poprvé po patnácti letech. Kde se vzala letošní síla?
Měli jsme tu skvělý tým, ale také výborného trenéra Bykova, který měl dost zkušeností a byl trpělivý. Nikdy nemluvil za vašimi zády, vždycky vám všechno řekl z očí do očí. Pokaždé vás podržel, zvlášť mě. Když cítíte takovou podporu, snažíte se hrát pro něj.

Za důvěru jste se odvděčil klíčovými góly. Cítíte zadostiučinění?
Je skvělé vyhrát. Je jedno, kdo dává góly nebo kdo zblokuje střelu. Je to týmová snaha a každý si zaslouží zlato.

Cítili jste z domova tlak?
To byl příjemný tlak. Když vás lidé podporují a víte, že se na zápas koukají miliony lidí v televizi, namotivuje vás to. V Moskvě a v celém Rusku asi všichni pijí, bude to sladká oslava.

A vy osobně jste nebyl pod tlakem? Kritika začínala na vaši osobu padat ze všech stran, vždyť jste se poprvé trefil až ve finále...
Všichni se mě pořád dokola ptali, kdy se konečně probudím. Přišlo to v pravý čas.

Berete to jako historický úspěch ruského hokeje?
Je to obrovský triumf. V Rusku se opravuje hodně stadionů, pro úspěch se dělá hodně. Všichni si přáli, abychom vyhráli, a povedlo se to. Dávali to v televizi pozdě v noci, ale určitě se koukala i spousta dětí.

Co bude teď?
Budeme slavit. Tohle byl poslední zápas sezony a teď máme prázdniny. Poletíme všichni jedním letadlem, takže to bude bláznivý let. Myslím, že nás hodně lidí bude vítat na letišti.

Dříve býval ruskou slabinou brankář, ale bezchybný Jevgenij Nabokov, který přijel až na osmifinále, vám dodal hodně sebevědomí, že?
Odvedl tady výbornou práci, mohli jsme na něm stavět. Myslím, že byl nejlepším gólmanem na turnaji. Proti Kanadě to byl šílený zápas, ale předvedl několik důležitých zákroků, díky kterým nás pořád držel ve hře o zlato.

Vypadalo to s vámi zle. Věřili jste, že zápas takhle otočíte?
Nevím, jestli jsme měli takové sebevědomí, ale říkali jsme si, že musíme hrát až do konce a uvidíme, co se stane. Bůh byl víc na naší straně než na jejich.

Dotahování náskoku nepatřilo dříve mezi ruské speciality. Jste odolnější než vaši předchůdci?
Myslím, že máme lepší mentalitu. Všichni Rusové už hrají ve velkých ligách.

Autor: Martin Prachař