130 let
Jágr se raduje z gólu.

Jágr se raduje z gólu. | foto: www.hawk.ru

Sibiřský express se valí KHL, Jágr s Červenkou řídili další výhru Omsku

Sport
  •   14:23aktualizováno  18:32
PRAHA/OMSK - Hokejisté Omsku nadále pokračují ve spanilé jízdě ruskou KHL. V nedělním zápase dokázali i přes polevení v koncentraci ve 2. třetině porazit na domácím ledě Jekatěrinburk 5:4, když si asistenci připsal Jaromír Jágr a vítězný gól ve druhém duelu za sebou vstřelil Romam Červenka. Omsk se tak dostal zpět do čela celé ligy a prodloužil sérii duelů, ve kterých bodoval, již na sedmnáct.

Kde brát superlativa? "Komando Jágr+Červenka", "Nezastavitelní" a podobné už se objevilo v titulcích ruských i českých novin či sportovních webů. Poslední dva měsíce se z toho stává tak trochu rutina. V nedělním duelu KHL to byli opět hvězdní Češi a kapitán Kaljužnij, kteří řídili již jedenácté vítězství Omsku v řadě.

VÝSLEDKY

Barys Astana - Kazaň 2:3 po sam. nájezdech, Omsk - Jekatěrinburg 5:4 (za domácí Červenka 1+1, Jágr 0+1), Chanty Mansijsk - Nižněkamsk 4:2, Atlant Mytišči - Novokuzněck 2:1 po sam. nájezdech (rozhodující nájezd Irgl - Nedorost 0+1), Čerepovec - Čeljabinsk 3:6, Jaroslavl - Novosibirsk 2:4, Nižnij Novgorod - Chabarovsk 3:1 (za domácí Čermák 0+1), Petrohrad - Ufa 1:4 (Čajánek 0+1 - Blaťák 1+0), Spartak Moskva - Magnitogorsk 2:0 (Hašek čisté konto).

Domácí šli do vedení již ve 2. minutě, ovšem hokejisté Jekatěrinburku rychle odpověděli a zbytek první třetiny se hrál svižní hokej směrem k oběma brankám. V závěru prvního dějiství rozhodčí posunuli časomíru o několik vteřin dozadu a hráči Avangardu toho využili - Červenka našel na kruzích volného Kaljužného a bylo to 2:1.

Hned po přestávce zvýšil domácí kapitán na 3:1, tentokrát tečí Jágrovy střely. Omští hokejisté následně drtili soupeře před jeho brankou, ovšem až příliš velká bohorovost v zakončení se jim vymstila. Hosté využili dvě přesilovky a ve 35. minutě bylo vyrovnáno. Při obou brankách se musel pod maskou červenat jinak spolehlivý finský brankář Omsku Karri Rämö.

Jaromír Jágr přijímá gratulace od spoluhráčů.

Stejnou barvu ale měl ve tváři ale za dvě minuty i na druhé straně Denis Franskevič, kterého propálil lehce od modré Bondarev. Jenže divokou druhou třetinu zakončil 24 vteřin před koncem Rjazantsev a vyrovnal na 4:4. Jak byla prostřední část hry divoká a bohatá na góly, tak ta poslední připomínala spíše "zákopovou válku". Oba celky se bály udělat chybu, než to vzal do svých rukou český šikula Červenka.

V čase 57:12 si připsal třetí vítězný gól v řadě a celkem 28. branku v sezoně. Mezi kanonýry v celé soutěži nemá konkurenci, s 54 body poskočil již na třetí místo kanadského bodování, Jágr je s bilancí 16+23 na třináctém místě. Omsk i díky svým hvězdám opět vládne s 98 body celé KHL a již 17 zápasů nevyšel bodově naprázdno. Kdo rozjetý sibiřský express zastaví?

HAŠEK VYCHYTAL ŠESTOU NULU

V brance Spartaku Moskva zazářil Dominik Hašek, který vychytal výhru 2:0 nad Magnitogorskem. Pětačtyřicetiletý veterán si připsal třetí čisté konto během tří týdnů a celkově už šesté v sezoně, čímž se dotáhl na vedoucího muže v této statistice Konstantina Barulina z Atlantu Mytišči.

Ten tentokrát nechytal, ovšem Atlant i bez něj v brance vyhrál 2:1 po samostatných nájezdech nad Novokuzněckem. V rozstřelu jako jediný uspěl český útočník Zbyněk Irgl. Tři góly dostal petrohradský Jakub Štěpánek v domácím utkání s Ufou, jež i díky brance v závěrečné power play SKA vyhrála 4:1. Jeden gól hostů vstřelil svému krajanovi obránce Miroslav Blaťák.

Autor: Antonín Vavrda