130 let

Vladislav Treťjak a Sergej Bobrovskij. | foto: ČTK/AP

Treťjak musel kvůli ruskému dopingu odstoupit z rady IIHF. Smutný den pro hokej, reaguje Fasel

Sport
  •   21:35
Moskva - Rusko přišlo o silný hlas v radě IIHF. Podle dřívějšího usnesení Mezinárodní sportovní arbitráže týkající se dopingových prohřešků v tamním sportu a následném zavedení restrikcí musel z vrcholové funkce v mezinárodním hokeji odstoupit člen výboru a prezident Ruské hokejové federace (FHR) Vladislav Treťjak.

Treťjak se vzdal pozice v radě i výborech Mezinárodní hokejové federace kvůli verdiktu nezávislé sportovní arbitráže CAS, který postihuje i diplomatické funkce.

„Ruská hokejová federace vždy respektovala rozhodnutí mezinárodních sportovních autorit a nechce vyvíjet další tlak na své dlouhodobé partnery z Mezinárodní hokejové federace. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl rezignovat na funkci člena Rady IIHF,“ uvedl v prohlášení Treťjak. Zároveň chce pokračovat v práci na komplexním rozvoji ruského hokeje a posílení jeho pozice na mezinárodní scéně.

Vladislav Treťjak a Sergej Bobrovskij.
Finále hokejového turnaje sleduje i legendární ruský gólman Vladislav Treťjak...

Na Treťjaka se totiž vztahuje článek 4.b.ii z usnesení CAS zakazující vykonávat funkci ve výborech také jakýmkoliv státním ruským představitelům Federálního shromáždění Ruské federace zahrnující i Státní dumu, do níž byl bývalý výborný brankář zvolený. Právě proto musel nuceně post v IIHF opustit.

„Je to smutný den pro mezinárodní hokej. Vladislav Treťjak, muž, který dosáhl nejslavnějších úspěchů jak na ledě, tak po ukončení své sportovní kariéry, je nucen opustit Radu IIHF. Dobrovolně učinil tento krok, aby zabránil všem možným potížím, kterým mohla Rada IIHF čelit v souvislosti s verdiktem CAS,“ nechal se slyšet René Fasel, prezident Mezinárodní hokejové federace.

„Tento akt jasně svědčí o síle charakteru a slušnosti Vladislava. I přes odchod z Rady IIHF zůstane jistě vlivným členem naší mezinárodní hokejové rodiny.“

„V roce 1972 jsem začal hrát hokej jako malý kluk po sledování zápasu Československa se Sovětským svazem. Vždycky jsem čekal, že budeme hrát proti Treťjakovi v bráně, který byl symbolem. Kdykoliv jsme vyhráli, on musel kapitulovat,“ říká Petr Bříza, člen Rady IIHF. „Jako funkcionář byl vzorem vstřícnosti a správné sportovní diplomacie.“

Podpora pro Vladimira

Podle Treťjakova vyjádření pro web Ruské hokejové federace zaslali členové rady IIHF dopis na Světovou antidopingovou federaci (WADA), v němž se snažili podpořit ruského činovníka a žádali zvážení tohoto kroku. WADA obratem odpověděla, že v otázce restrikcí ruského sportu nehodlá dělat žádné výjimky.

„V IIHF je mnoho lidí přesvědčeno, že verdikt WADA a CAS je chybný. Není to však zpochybňováno. Členové Rady IIHF dokonce na mou podporu napsali dopisy WADA. Světová antidopingová agentura však uvedla, že nikomu neudělá výjimky. I když jsem člověk, který je v olympijském hnutí 50 let. Ale protože takové rozhodnutí existuje, musíme se jím řídit,“ řekl doslova Treťjak.

Rada IIHF nyní bude dál fungovat už jen ve dvanáctičlenném složení, v němž zasedá i Čech Petr Bříza. Noví členové budou zvoleni v řádném hlasování v září 2021.

Ta navíc probírala také možnosti týkající se ruské národní hymny, vlajky a dresu na mistrovství světa IIHF v ledním hokeji před mistrovstvím světa osmnáctiletých, MS žen a šampionátu mužů. Pro Rusy totiž až do roku 2022 platí zákaz používání insignií na jakýchkoliv vrcholných sportovních akcích.

Autor: