130 let
Sparta - Plzeň (Duda a Kočí).

Sparta - Plzeň (Duda a Kočí). | foto: ČTK

Uzavření extraligy prověří antimonopolní úřad

Sport
  •   17:26
BRNO - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prošetří plánované uzavření hokejové extraligy, které navrhuje většina klubů z Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK). Má podezření na kartelové jednání. ČTK to dnes bez bližších podrobností řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Antimonopolní úřad zatím správní řízení nezahájil. Případ může řešit i takzvanou soutěžní advokacií, tedy mimo správní řízení. V minulosti tak už jednou postupoval.

Před pěti lety zastavil šetření právě s APK. Úřad se tehdy zabýval podmínkami pro vstup týmů do extraligy. Nelíbil se mu takzvaný licenční vstupní poplatek 25 milionů korun, který měl zaplatit vítěz první ligy v případě, že by chtěl nejvyšší soutěž pro další sezonu rozšířit. Představitelé extraligových klubů po zahájení šetření tuto podmínku zrušili.

V roce 2007 také ÚOHS dospěl k závěru, že APK neporušila zákon, když vyloučila hokejový klub ze Vsetína z nejvyšší domácí soutěže.

APK, která extraligu řídí, začala o uzavření soutěže jednat v závěru minulého roku. Po prosincovém jednání APK člen předsednictva Ladislav Blažek novinářům krátce potvrdil, že asociace bude ve svých snahách pokračovat. Nikdo další se však k problematice nechtěl vyjadřovat.

Uzavření ještě musí schválit konference svazu

Uzavření extraligy podle řádů musí schválit konference Českého svazu ledního hokeje, která se uskuteční v létě.

Zástupci devíti extraligových klubů se v lednu ohradili proti názorům, že uzavření soutěže, které chtějí prosadit, sníží její kvalitu. Ve společném prohlášení, které zveřejnili na svých internetových stránkách, tvrdí, že jejich aktivita sportovní prostředí v České republice negativně nepoznamená.

I po případném uzavření extraligy by prý soutěživost zůstala zachována, a to díky dobře zvoleného hernímu systému extraligy. "Základním principem a cílem v profesionálním sportu je vítězství. Vycházíme z toho, že sportovec, který nastupuje do utkání, do něj jde s cílem zvítězit. Stejně tak vycházíme z toho, že cílem hokejového klubu v extralize je uspět, být v tabulce co nejvýše," uvedli představitelé Slavie, Karlových Varů, Mladé Boleslavi, Plzně, Kladna, Litvínova, Pardubic, Brna a Třince.

Mezi kluby, které uzavření soutěže neprosazují, figurují Sparta, Liberec a České Budějovice. Generální manažer Liberce Ctibor Jech počátkem ledna rezignoval na pozici prezidenta APK. Za jeho rezignací je právě nesouhlas jeho klubu s plánovaným uzavřením extraligy.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz