130 let
Zleva: Roman Červenka a Jakub Petružálek.

Zleva: Roman Červenka a Jakub Petružálek. | foto: hcamur.ru

V sobotu se hraje čtvrté Utkání hvězd KHL

Sport
  •   15:07
RIGA - Čtvrté utkání hvězd Kontinentální hokejové ligy se hraje sobotu v Rize a poprvé se exhibice uskuteční bez české ikony Jaromíra Jágra. Jméno současné opory Philadelphie nesl v předešlých třech letech jeden z výběrů a někdejší hvězda Omsku se svými spoluhráči pokaždé slavila výhru. Letošní představení osobností začne v 15:00 SEČ a přímým přenosem jej vysílá program Nova Sport.

Stejně jako v předešlých třech letech má český hokej na Utkání hvězd KHL početné zastoupení. Na ledě se představí čtyři hokejisté a na lavičce nebude ani letos chybět zástupce trenérské školy.

Útočník Jakub Petružálek z Chabarovsku byl zvolen fanoušky do zahajovací formace Východní konference, která letos bude hrát pod hlavičkou výběru Sergeje Fjodorova. Ve stejném týmu se představí také kanonýr Roman Červenka z Omsku, jehož zařadili do nominace novináři.

Na lavičku Západní konference se postaví lodivod Petrohradu Miloš Říha, který bude spolupracovat s Olegsem Znaroksem z Dynama Moskva. V týmu Sandise Ozolinše budou i obránce Lva Poprad Karel Pilař a útočník Zbyněk Irgl z Dinama Minsk. Pilař byl zařazen vedením KHL do třetí formace a Irgl dodatečně nahradil svého kanadského spoluhráče Geoffa Platta, který se zranil.

Červenka a Říha se zúčastní potřetí

Červenka a Říha se chystají na exhibici podruhé, ostatní tři české zástupce čeká premiérová účast. Červenka loni v Petrohradu pomohl v divoké přestřelce k vítězství Jágrova týmu (Východu) nad celkem Alexeje Jašina (Západu) 18:16 pěti body za dvě branky a tři asistence.

Říha byl jedním ze tří trenérů, kteří vedli Jágrův výběr v Minsku v roce 2010 při výhře 11:8. Tehdy, stejně jako o rok předtím v Moskvě na Rudém náměstí, to byl souboj zahraničních hvězd (Jágrův tým) a ruských osobností (Jašinův tým).

Čtvrtou účast si na Utkání hvězd KHL připíšou kanadský obránce Kevin Dallman z Astany, další zadák Ilja Nikulin z Kazaně a útočníci Sergej Mozjakin z Magnitogorsku a Alexandr Radulov z Ufy. Tito dva forvardi také budou útočit na Jágrův rekord v počtu 11 bodů za čtyři branky a sedm asistencí. Radulov má na kontě deset bodů za dvě trefy a osm přihrávek a Mozjakin devět bodů za sedm přesných zásahů a dvě asistence.

Jaromír Jágr při Utkání hvězd KHL.

Vedle Jágra, jenž zamířil do NHL, bude chybět v exhibici poprvé také obránce Karel Rachůnek, který spolu s dalšími českými reprezentanty a hvězdami KHL Janem Markem a Josefem Vašíčkem zahynul loni v září při letecké katastrofě Lokomotivu Jaroslavl.

Premiérového Utkání hvězd KHL v roce 2009, kdy Jágrův celek vyhrál 7:6, se zúčastnila také další šestice Čechů - Rachůnek, Marek, Jakub Klepiš, Jaroslav Kudrna, Pavel Brendl a trenér Vladimír Vůjtek. O rok později se zúčastnili vedle Jágra, Rachůnka a trenéra Říhy také Vašíček a Jiří Hudler.

Loni v Petrohradu měl český hokej největší zastoupení díky osmi nominovaným - po Jágrově boku byli Červenka, Martin Škoula a Lukáš Kašpar, v Jašinově výběru hráli Rachůnek, Vašíček, brankář Dominik Hašek a vedl jej trenér Vůjtek.

Nominace na Utkání hvězd KHL:

Tým Sandise Ozolinše:
Brankáři: Konstantin Barulin (Mytišči), Chris Holt (Dinamo Riga)
Obránci: Dmitrij Kalinin, Kirill Kolcov (oba Petrohrad), Jere Karalahti (Dinamo Minsk), Maxim Čudinov (Čerepovec), Sandis Ozolinš (Dinamo Riga), Janne Niskala (Mytišči), Karel Pilař (Lev Poprad)
Útočníci: Ikelis Redlihs (Riga), Vadim Šipačov (Čerepovec), Sergej Širokov (CSKA Moskva), Tony Martensson (Petrohrad), Michail Anisin (Čechov), Nikolaj Žerděv (Mytišči), Martinš Karsums (Dinamo Riga), Vjačeslav Kozlov (Dynamo Moskva), ZBYNĚK IRGL (Dinamo Minsk). Trenéři: MILOŠ ŘÍHA (Petrohrad) a Olegs Znaroks (Dynamo Moskva).

Tým Sergeje Fjodorova:
Brankáři: Michail Birjukov (Chanty-Mansijsk), Mike Garnett (Čeljabinsk)
Obránci: Ilja Nikulin (Kazaň), Mikko Mäenpää (Chabarovsk), Kevin Dallman (Astana), Alexandr Rjazancev (Čeljabinsk), Vitalij Proškin (Ufa), Jevgenij Medveděv (Kazaň)
Útočníci: Jevgenij Kuzněcov (Čeljabinsk), Alexej Kaljužnyj (Omsk), JAKUB PETRUŽÁLEK (Chabarovsk), Sergej Fjodorov (Magnitogorsk), Alexandr Radulov (Ufa), Vladimir Tarasenko (Petrohrad; původně Novosibirsk), ROMAN ČERVENKA (Omsk), Sergej Mozjakin (Magnitogorsk), Brandon Bochenski (Astana), Alexandr Frolov (Omsk). Trenéři: Valerij Bělousov (Čeljabinsk) a Hannu Jortikka (Chabarovsk).

Autoři: ČTK, Lidovky.cz