130 let

Simona Baumrtová | foto: Reuters

Baumrtová vyrovnala rekord a je ve finále, Chocová byla 8.

Sport
  •   19:01
ISTANBUL - Simona Baumrtová vyrovnala na mistrovství světa v krátkém bazénu vlastní český rekord na znakařské padesátce a časem 26,68 sekundy postoupila v Istanbulu už potřetí do závodu o medaile. Petra Chocová ve finále prsařské stovky doplavala osmá.

Bronzová medailistka ze stometrového závodu Baumrtová obsadila mezi semifinalistkami čtvrté místo. Dosažený čas by jí před necelým měsícem stačil na titul na mistrovství Evropy v Chartres, kde tehdy brala bronz.

Suverénně nejrychlejší byla Číňanka Čao Ťing (26,11). Baumrtovou těsně porazily ještě Polka Aleksandra Urbanczyková a Američanka Olivia Smoligová, šampionka ze stovky.

Chocová ve svém druhém finále v Istanbulu zaostala o dvě pozice za umístěním z poloviční trati. Časem 1:06,12 nezopakovala výkon z pátečního semifinále, ve kterém se přiblížila na 18 setin vlastnímu českému rekordu (1:05,50). Ani národní maximum by jí ale nestačilo na medaili.

Svůj druhý titul a opět v novém evropském rekordu 1:03,52 získala teprve patnáctiletá Litevka Ruta Meilutyteová před Jamajčankou Allou Atkinsonovou a Rikke Moeller Pedersenovou z Dánska. Ta dosud držela kontinentální maximum a sama se pod rekordní hranici dostala rovněž.

Autor: ČTK