130 let

Jezdec Deceuninck-Quick Step Sam Bennett slaví etapové prvenství. | foto: Reuters

Aktualizováno

Bennetův splněný sen. Ovládl etapu a vysvlékl Sagana ze zeleného dresu, žlutý zůstává Rogličovi

Sport
  •   17:42aktualizováno  19:33
Paříž - Sam Bennett naplnil svůj sen, poprvé v životě slaví triumf v etapě Tour de France. Zároveň se vrací zpět do zeleného dresu lídra bodovací soutěže slavného cyklistického závodu. Irský mistr v dresu stáje Deceuninck-Quick-Step v koncovce rovinaté a nervózní 10. etapy na ostrově Ré porazil v hromadném spurtu Caleba Ewana i Petera Sagana.

Tři etapy už vyhrál na Giru.

Dvě ovládl v minulosti i na Vueltě.

A teď má konečně vysněný triumf také na Tour.

Za cílem ještě chvíli čekal, až rozhodčí jeho triumf definitivně potvrdí, načež si s parťáky z týmu Quick-Stepu zařval radostí. A když Samovi Bennettovi vzápětí při televizním rozhovoru došlo, že ano, opravdu vyhrál etapu na Tour, slzy dojetí se mu draly do očí a narušovaly jeho slova.

„Měl jsem v závěru hodně těžký převod a bál jsem se, že mě Caleb Ewan zase porazí. Naštěstí jsem to zvládl,“ říkal.

A také: „Díky Patrickovi za to, že mi dal tuhle šanci.“

K Patrickovi Lefeverovi, manažerovi stáje Deceuninck-Quick-Step, odešel Bennett po minulé sezoně, když jej stáj Bora opakovaně nebrala na Tour a potom už ani na Giro.

Teď poráží (nejen) elitního sprintera Bory. 

Jezdec Deceuninck-Quick Step Sam Bennett slaví etapové prvenství.
Tadej Pogacar vítězí v dojezdu deváté etapy Tour de France.

Devětadvacetiletému Irovi skvěle rozjel spurt jeho dánský pomocník Michael Morköv, který jej do závěrečných 70 metrů vyslal z první pozice. A navzdory veškeré snaze Ewana i Sagana ji Bennett udržel až na pásku.

V klasifikaci soutěže o zelený dres má díky tomu nyní k dobru 21 bodů na průběžně druhého Sagana.

Z ostrova Oléron se cyklisté v 10. etapě vydali na pevninu a odtud na jiný ostrov Ré, kde byl po 168 kilometrech cíl u pevnosti Saint-Martin-de-Ré.

Bude od moře foukat? Přijde boční vítr? netajili před startem obavy.

Nervózní etapa však nakonec větrem nebyla oblivněná tak, aby zamíchala s celkovým pořadím. V hlavním poli dojeli všichni cyklisté z Top 10. Primož Roglič zůstává ve žlutém trikotu, o 21 sekund před Eganem Bernalem.

Žádnou ztrátu nenabrali ani Guillaume Martin a Tadej Pogačar, i když se 65 kilometrů před cílem ocitli na zemi po jednom z hromadných pádů. Ale peloton solidárně zmírnil tempo a počkal, až se dotáhnou zpět.

Oba Češi Jan Hirt a Roman Kreuziger dojeli po dělení pole na posledních 15 kilometrech ve druhé početné skupině se ztrátou pěti minut. Stejně jako Emmanuel Buchamnn z Bory, loni čtvrtý v celkové klasifikaci. 

Jak se vše odehrálo

Bez ředitele. Tentokrát Christian Prudhomme v ředitelské škodovce peloton neodmávnul, pozitivní test na koronavirus jej poslal domů. Naopak všech 22 týmů může po negativních testech pokračovat. 

Slovák Peter Sagan na osmé etapě Tour de France

Okamžitý únik. Záhy po startu se vydávají vpřed Stefan Küng (Groupama-FdJ), třetí muž z posledního mistrovství světa, a Michael Schär (CCC).

Uprchlíci dojeti. Nezvykle brzy je však únik dne zlikvidován, už 100 kilometrů před cílem. Peloton jim nikdy nedovolil více než půldruhé minuty náskoku.

V režii Quick-Stepu. Pomocníci stáje Deceuninck-Quick-Step dirigují po většinu první poloviny etapy tempo pelotonu.

Konec pro veterána. Hromadný karambol 99 kilometrů před cílem ukončuje závod Samu Bewleymu, 34letému veteránovi týmu Mitchelton-Scott. Ne, takhle si svůj dlouho vyčekaný debut na Tour nepředstavoval. 

Osmá etapa Tour de France

Dělení pole. Ztrátu po pádu dohánějí Thibaut Pinot (FdJ), Nicolas Roche (Sunweb), Estéban Chaves (Mitchelton) i mnozí další. Peloton se dočasně rozděluje, v první zhruba 60členné skupině šlapou všichni favorité. Později se opět vše sjíždí.

Další hromadný karambol. Na kruhovém objezdu v Rochefortu zbržďuje 65 kilometrů před cílem pád také dva muže z Top 10, třetího Guillauma Martina (Cofidis) a sedmého Tadeje Pogačara (Emirates), i sprintera stáje Vital Concept Briana Cocquarda. Zle potlučený je Davide Formolo z týmu Emirates.

Peloton čeká. Vracející se G. Martin sice v jednu chvíli zaostává o minutu, ale peloton solidárně zvolní tempo a čeká, až se on, Pogačar i Cocquard vrátí.

Ewan stíhá. Po mechanických potížích se musí vracet do pelotonu také Caleb Ewan z Lotta, vítěz 2. etapy.

Sprinterská prémie. Souboj kandidátů zeleného dresu v Chatelaillon-Plage ovládne 39 kilometrů před cílem Matteo Trentin před Peterem Saganem a Samem Bennettem, který tentokrát nevyvinul příliš velké úsilí. Trentin se tu posunuje na průběžně 3. místo v bodovací soutěži.

Kreuziger v popředí. Roman Kreuziger a Michael Valgren navyšují 21 kilometrů před cílem v La Rochelle tempo hlavního pole, na jeho špici pracují pro sprintera týmu NTT Maxe Walscheida. Posléze je střídá v čele pelotonu tým Ineos.

Boční vítr. Před mostem na ostrov Ré, druhým nejdelším mostem Francie, zasáhne peloton boční vítr, nervozita narůstá, peloton se opět dělí.

A znovu pád. Těsně před nájezdem na most je tu další kolize, ze země se těžce zvedá Jonas Koch (CCC), odstaven je i Julian Alaphilippe. Vpředu zůstává okolo 70 jezdců, o útok se na mostu opět marně pokouší Stefan Küng.

Koncovka. Zatímco stáj Sunweb rozjede v protivětru spurt pro svého sprinterského lídra Ceese Bola příliš brzy, Sam Bennett šetří síly, než se za zády Dána Morköva posouvá vpřed - a spurtem korunuje dílo své stáje.

Tour de France - 10. etapa

Ile d'Oléron - Ile de Ré (168,5 km)

1. Bennett (Ir./Deceuninck-Quick Step) 3:35:22, 2. Ewan (Austr./Lotto-Soudal), 3. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 4. Viviani (It./Cofidis), 5. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo), 6. Greipel (Něm./Israel Start-Up Nation), 7. Coquard (Fr./B&B Hotels - Vital Concept), 8. Bol (Niz./Sunweb), 9. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 10. Mezgec (Slovin./Mitchelton-Scott) všichni stejný čas, ...116. Kreuziger (ČR/NTT), 143. Hirt (ČR/CCC) oba -5:25.

Průběžné pořadí: 1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 42:15:23, 2. Bernal Kol./Ineos) -21, 3. Martin (Fr./Cofidis) -28, 4. Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) -30, 5. Quintana (Kol.Arkea-Samsic), 6. Urán (Kol./EF Pro Cycling) oba -32, 7. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -44, 8. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -1:02, 9. López (Kol./Astana) -1:15, 10. Landa (Šp./Bahrajn) -1:42, ...90. Hirt -1:46:18, 118. Kreuziger -2:10:41.

Autor: Tomáš Macek