130 let

Eva Vítečková se snaží projít přes Rusku Taťánu Šegolevovou. | foto: ČTK

Brňanky na vrchol nedostoupaly

Sport
  •   20:39
BRNO - Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno podlehly ve finále Evropské ligy na domácí půdě obhájci trofeje Spartaku Moskva 60:75. Českým mistryním se tak nepovedlo navázat na předloňský triumf a skončily druhé stejně jako v roce 2005.

Ruský tým měl sice půlhodinu hru pod kontrolou, v závěrečné čtvrtině se však rozjel brněnský expres a soupeř s kádrem plným světových hvězd se pět minut před koncem strachoval o vítězství.

Uvozovky dolníMuseli bychom hrát na 200 procent našeho nejlepšího výkonu.Uvozovky horní                                             Jan Bobrovský, trenér Brna


Do toužebného výkonu se Brňanky dostaly až v poslední čtvrtině, kdy po střeleckém sólu Žirkové a díky zlepšené obraně snížily na 65:58. Ke zvratu už ale ani bouře v hledišti domácím hráčkám nepomohla.


Spartak vytáhl hned od úvodních minut svoji nejsilnější zbraň, kompaktní a nesmírně účinnou defenzivu. I když bouřlivá kulisa vyprodané haly hnala Brňanky do útoku, dostávaly se pouze s obtížemi do střeleckých pozic. V prvních pěti minutách dala jediný koš pivotka Kulichová, střelba ostatních hráček ze střední vzdálenosti ztroskotávala na nepřesnostech. Nedařilo se ani nejlepší brněnské střelkyni Žirkové, jistou ruku neměla ani
Američanka Whitmoreová a neúspěšně si vedla i Maiga-Baová, na kterou se přiletěl podívat ministr sportu Mali.
Spartak se rychle otřepal z počáteční nervozity, v koncovce se prosazovala hlavně Australanka Jacksonová a ruská reprezentantka Karpuninová.

Výsledek:
Spartak Moskva - Gambrinus Sika Brno 75:60 (24:14, 43:27, 60:42)

Nejvíce bodů: Jacksonová 18, Taurasiová a Birdová po 14, Thompsonová 12 - Žirková 16, Veselá 10, Večeřová 8, Machová a Whitmoreová po 5.

Diváci: 3500 (vyprodáno).

V utkání o třetí místo porazily basketbalistky Jekatěrinburgu francouzské Bourges rozdílem jediného bodu 70:69. O výsledku rozhodla až v poslední sekundě dnešního utkání tříbodová střela Aubertové.

Autor: ČTK