130 let

Karel Brückner. | foto: Hynek Glos, Lidové noviny

Brückner: Brazílii beru. To je postup

Sport
  •   7:46
OLOMOUC - V modrých deskách má na papíře výrazně napsána jména českých soupeřů na fotbalovém mistrovství světa. A hned na dalším listu je seznam týmů, které se nabízejí pro závěrečnou přípravu.
Uběhlo pár dnů od losu turnaje v Lipsku, ale trenér reprezentace Karel Brückner (66) už stačil zběžně nastudovat prvního protivníka. „Řeknu vám, to je mančaft,“ tvrdí o Američanech.

Kromě soupeřů řešíte i hledání základny pro český tým. Pořád nevíte, kde budete na turnaji bydlet?
Některé týmy postoupily už na jaře, takže si bydlení v klidu zadaly. My jsme teď vybírali něco v Porúří, ale to je prostě marné. Není vyloučeno, že budeme třeba na druhém konci Německa. Ale dostaneme k dispozici letadlo. Je jedno, jestli pojedeme sto padesát kilometrů po problematické dálnici, nebo poletíme o pár set kilometrů dál. To je možná ještě lepší. Důležitá je poloha blízko letiště, pokud možno malého. 

Konečné slovo bude na vás?
Teď mám spolupracovníky v Hamburku. A možná budeme také hledat mimo katalog pořadatelů, jako v Portugalsku. Udělá se předvýběr a já se na to pak podívám. Hlavně musí skončit opce ostatních týmů, každý má zamluveny dva tři hotely. Co pak může zbývat na nás? 

Herzogspark u Norimberku, o němž se mluvilo, definitivně padl?
Argentina ho má zamluvený snad tři čtvrtě roku, v té době jsme ještě byli ve skupině pátí. 

Vstup do mistrovství světa vás čeká dvanáctého června s Američany...
Už jsem se na ně koukal. Našel jsem kazetu z jejich letošního utkání v Holandsku. Na osmém místě světového žebříčku nejsou náhodou. Viděl jsem kompaktní mužstvo, fyzicky dobře připravené, silné. Tým, který má zažité taktické souvislosti. A to jsem do toho nakoukl jen předběžně. 

Co Američané na hřišti předvádějí?
Výbornou celoplošnou hru založenou na skvělém fyzickém fondu. Soupeř je neustále pod tlakem. Jednoduché věci, jednoduchá řešení. Neztrácí čas zbytečnostmi. A jsou stabilizovaní. Kdybych se na ně díval patnáctkrát, těžko pokaždé uvidím něco jiného. 

O Ghaně toho stále mnoho nevíte?
Máme za sebou šestačtyřicet utkání, ale z africkým týmem jsme se zatím nesetkali. Blíží se Africký pohár, z něhož vyjdeme. Ještě je dost času. A také mám agenturu, která mi sežene jakoukoli kazetu. Soupeři jsou silní, o Italech ani nemluvím. Viděl jsem je v zápasech s Nory. V Palermu s nimi měli velké problémy, vyhráli, ani nevěděli jak. Moc jim to nešlo. Ale v Norsku už hráli kompaktně, předvedli profesionální, řemeslné bránění. Dokážou si poradit v každé situaci. Prostě italský fotbal se vším všudy. 

V případném osmifinále navíc hrozí utkání s hvězdnou Brazílií...
Tu beru, bylo by to vynikající. Zápas s Brazílií by znamenal, že jsme postoupili. Nic jiného bych si nepřál. Bylo by sichr, že jsme druzí ve skupině. Nebo pozor, třeba i první. 

Jste stoprocentně přesvědčený, že na šampionát pojede Pavel Nedvěd?
Víte, já nejsem stoprocentně přesvědčený ani o tom, že tam pojedu já. Pavel Nedvěd opakuje to, co říkají všichni hráči. Akorát u něj se to bere nějak jinak. Když bude zdravý a v pořádku, tak pojede. To je jasné. 

Přejete si proto třeba, aby Juventus raději skončil co nejdřív v Lize mistrů?
To absolutně ne. Pavel je hráč, jemuž zatížení nevadí. Jeho spíš limitují zranění. Naneštěstí chodí hodně otevřeně do soubojů. Proto je u něj riziko zranění větší než u jiných hráčů. Z ničeho neuhne. My jsme ale přesvědčení, že bude v pořádku.
Autoři: Lidové noviny