130 let

Diskuze

Zdolání El Capitana holýma rukama? Pokoření limitů naší generace

Nikdo jiný nad tím vlastně ani reálně neuvažoval. Vylézt 900 metrů vysokou kolmou a především holou stěnu Dawn Wall se dosud podařilo pouze s horolezeckými pomůckami. Tommy Caldwell a Kevin Jorgeson zdolali jako první v historii nejtěžší cestu masivu El Capitan v Yosemitském národním parku volným způsobem.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VD

16. 1. 2015 8:35
Pokoření

V diskusi pod článkem v The Wall Street Journal, ze kterého vycházely Lidovky, je vysvětlení, že lezení s jištěním vlastními silami je "free climbing", bez jištění "free solo". Nepřekvapuje, že o pokoření hory mluví neopeřený novinář. Horolezci vědí, že horu nelze pokořit. Lze ji zdolat, když to dovolí, ale nikdy ji nelze pokořit. Je proto naprosto šokující, jestli Jan Zbranek hovoří o pokoření. i když je předsedou komise, horolezec není. Chybí mu pokora.

0 0
možnosti
JS

16. 1. 2015 8:23
nerozumim

Jak to vlastne lezli? Vzdy se leze holejma rukama,ale jisti se. Kdyz se nejistili,jak to,ze padali ? Proc podpurny tym na lanech? A oni nekdy taky na lanech? Proste tomu nerozumim,muze mi to nekdo vysvetlit,lezu celej zivot a neco o tom vim.

0 0
možnosti