130 let

Hnilička. | foto: Kubáni Samuel , ČTK

Češi jsou ve finále mistrovství světa

Sport
  •   18:04
PRAHA - Českým hokejovým reprezentantům se podařilo zvrátit smolnou první třetinu, v níž mělo finské mužstvo na ledě drtivou převahu. Během zbývajících dvou třetin dokázali, že na postup do boje o zlato mají dost sil. Zítra se utkají s vítězem večerního duelu mezi Švédskem a Kanadou.

Kapitán David Výborný poslal přesilovkovou trefou v 57. minutě semifinálového utkání s Finskem české hokejisty opět do boje o zlato na mistrovství světa. Vítězství 3:1 pojistil v Areně Riga ještě v závěrečné minutě při power play soupeře Jaroslav
Hlinka.

Tým kouče Aloise Hadamczika sice prohrával po úvodní části 0:1, ale obrat načal v 29. minutě v oslabení po krásné individuální akci Tomáš Plekanec.

Čeští hokejisté budou v neděli od 19:15 středoevropského letního času obhajovat titul z Vídně proti vítězi dnešního večerního utkání mezi Kanadou a Švédskem. Finy čeká od 15:15 boj o bronz.

Hned v úvodní minutě zkoušel gólmana Norrenu bekhendem Tenkrát, na druhé
straně pálil Tuomo Ruutu. Velké štěstí měl český tým při Richtrově vyloučení, kdy Hnilička podržel svůj tým. Šance promarnili Jussi Jokinen, Luoma i Olli Jokinen. V 9. minutě si ale liberecký gólman vybral slabší chvilku a střelou za modrou čárou ho překvapil Hahl, jehož pokus prošel Hniličkovi pod rukou.

Finové pak zkoušeli štěstí z dálky znovu, ale s pokusy Mikka Koivua a znovu Hahla už si strážce české svatyně bez potíží poradil.

Úřadující mistři světa finskou branku moc neohrožovali a celkově v úvodní části vyslali na Norrenu jen tři střely. Naopak při dalším oslabení byli blízko gólu hráči Suomi. Při Balaštíkově pobytu na trestné lavici vystřelil od modré čáry Nummelin a trefil tyč. Na přelomu první a druhé části hrál první přesilovou hru český tým.

Do velké šance se dostal v 26. minutě Bergenheim, ale osamocený před českou
brankou vystřelil jen do Hniličky. Vzápětí byl vyloučen Hubáček, ale 23 vteřin před návratem na led mohl jásat. Nejdříve se před českou brankou neprosadil Olli Jokinen a za několik desítek sekund na obranné modré získal puk Plekanec a po krásné akci vyrovnal. Kličkou oklamal beka Nummelina i Norrenu a bekhendem z levé strany srovnal stav.

V polovině utkání fauloval rozjetého Hlinku Nummelin, ale i Finové zahrozili v oslabení. Hnilička musel krýt Miettinenovu ránu. Další zaváhání přesilovkové formace, tentokrát finské při Richtrově vyloučení, mohl potrestat Štefan, ale Norrena jeho bekhendový pokus vyrazil. Finové měli štěstí v 38. minutě, kdy Tenkrát trefil horní tyč.

Hadamczikův výběr po Hentunově faulu u mantinelu na Erata 58 sekund před koncem druhé části vstupoval v početní výhodě i do třetího dějství. Finská opora v brance ale kryla Eratovu dorážku a vzápětí už při plném počtu hráčů na ledě vypíchla puk i osamocenému Hlaváčovi, k němuž se kotouč šťastně odrazil. Norrena kryl i Plekancův pokus mezi betony.

Hnilička měl také dost práce, dvakrát ho ohrozil Peltonen, poté i Jarkko Ruutu a Miettinen. Český výběr poté nepotrestal vyloučení Jarkka Ruutua a Finové nezužitkovali výhodu po Krajíčkově faulu. Naopak Luoma si počínal také nedovoleně a tentokrát už branka padla. Střelu Tomáše Kaberleho od modré čáry úspěšně
tečoval Výborný.

Finové si vytvořili vzápětí tlak, ale 46 vteřin před koncem definitivně pojistil postup do prázdné branky Hlinka. Semifinále nedohráli Kaberle a Olli Jokinen, kteří po bitce před Hniličkovou brankou dostali trest na pět minut a do konce utkání.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK
  • Mohlo by vás zajímat