130 let

Česká rychlobruslařská šampionka Martina Sáblíková krátce po dojezdu časovky žen na MS v silniční cyklistice v nizozemském Limburgu | foto: ČTK

Aktualizováno

Cyklistka Sáblíková byla na MS devátá v časovce

Sport
  •   16:51aktualizováno  17:41
LIMBURG - Martina Sáblíková obsadila deváté místo na mistrovství světa v cyklistické časovce. Titul na šampionátu v nizozemské provincii Limburg obhájila Němka Judith Arndtová, na niž česká rychlobruslařská hvězda ztratila dvě minuty.

"Já jsem fakt strašně ráda, že se to povedlo do desítky," řekla krátce po skončení závodu viditelně spokojená dvojnásobná olympijská vítězka z ledového oválu Sáblíková. Umístěním v elitní desítce výrazně vylepšila výsledek z loňského šampionátu v Kodani. V dánské metropoli při premiéře mezi cyklistkami kategorie elite skončila na 28. pozici a přišla o šanci startovat na letních hrách v Londýně.

Pětadvacetiletá Sáblíková dnes potvrdila předpoklady, že by jí mohl sedět profil trati. Na 24,3 kilometrech čekaly na cyklistky dvě náročná stoupání na Gronsvelderberg a Cauberg, kde především slabší závodnice viditelně trpěly. Náročný byl ale poslední kopec i pro českou závodnici.

Moc jsem jí do toho nekecal, řekl kouč Novák

"Já jsem do toho závěrečného stoupání najela trošku moc rychle, takže na konci mi došly hodně síly, takže tam jsem se musela vzpamatovávat," dodala s úsměvem. "Martina jela dobře. Opravdu jsem jí do toho moc nekecal, jenom jsem ji chválil," zhodnotil výkon své svěřenkyně trenér Petr Novák.

Sáblíková startovala mezi prvními a díky času 34:25 dlouho vévodila průběžnému pořadí. Odsouvat z nejvyšších příček ji začaly až soupeřky z řad největších favoritek, mezi nimiž byla nejzářivější hvězdou Arndtová. Šestatřicetiletá úřadující šampionka vyhrála s náskokem 34 sekund před Američankou Evelyn Stevensovou, třetí byla s odstupem 41 sekund Linda Villumsenová z Nového Zélandu.

Sáblíková na vítězku ztratila 1:59 minuty, druhá česká reprezentantka Jarmila Machačová byla 36. z dvaačtyřiceti závodnic s odstupem 4:08. Na rozdíl od Kodaně šampionát pro Sáblíkovou jízdou proti chronometru nekončí, pojede ještě sobotní závod s hromadným startem. V něm se naposledy představí Arndtová, pro niž to bude poslední závod kariéry.

Výsledky MS v silniční cyklistice v Limburgu (Nizozemsko)

Ženy - časovka (24,3 km): 1. Arndtová (Něm.) 32:26, 2. Stevensová (USA) -34, 3. Villumsenová (N. Zél.) -41, 4. Pooleyová (Brit) -49, 5. Van Dijková (Niz.) -54, 6. Teutenbergová (Něm.) -1:34, 7. Nebenová (USA) -1:43, 8. Worracková (Něm.) -1:45, 9. Sáblíková -1:59, 10. Gillowová (Austr.) -2:00, ...36. Machačová -4:08.

Juniorky - časovka (15,6 km): 1. Barkerová (Brit.) 22:26, 2. Ludwigová (Dán.) -35, 3. De Jongová (Niz.) -1:03.

Autor: ČTK