130 let

Andrey Amador, lídr Gira. | foto: ČTK/AP, ČTK

Den mnoha kopců i útoků. A poprvé vládne italskému Giru Kostaričan

Sport
  •   18:00
Cividale (Od našeho zpravodaje) - Mikel Nieve z týmu Sky vyhrál pořádně kopcovitou 13. etapu cyklistického Gira do Cividale. A Andrey Amador z Kostariky, týmová dvojka stáje Movistar, je novým lídrem závodu. Ani zoufalá stíhací jízda Boba Jungelse do cíle neudržela na ramenou mladého Lucemburčana růžový dres.

Mikel Nieve pozdvihl poněkud zplihlý prapor týmu Sky na letošním Giru. Na úspěch v celkové klasifikaci si britský tým po odstoupení Mikela Landy už může nechat zajít chuť, zbývá jim tedy usilovat o etapová prvenství.

Nieve, jeden z původních uprchlíků dne, si pro takový triumf jel sám a ve velkém stylu. V cíli měl náskok 42 vteřin na druhého Viscontiho z Movistaru.

„Naší prioritou po odstoupení Mikela Landy je nyní vyhrávat etapy,“ ujistil. „Dnes pro to byl vhodný terén, tak jsme do toho šli hned od začátku etapy. A budeme to v horách zkoušet znovu a znovu.“

Za ním a Viscontim se už s odstupem 1:17 minuty přihnali největší hvězdy Gira aneb skupina Vincenza Nibaliho, která se sice v závěru dne drobila a opět stmelovala, ale posléze v ní byla většina favoritů.

Opakovaně útočící sicilský „Žralok“ byl zjevně při chuti, a tak si zaspurtoval alespoň pro bonifikaci za třetí příčku v etapě, kterou získal po souboji s Alejandrem Valverdem.

Andrey Amador z Kostariky přijel v této partě rovněž a díky tomu se stal prvním kostarickým cyklistou v historii, jenž oblékl trikot lídra na Giru, ale zároveň i na jakémkoliv z podniků Grand Tours.

Start páteční 13. etapy Giro d’Italia.
Andrey Amador, lídr Gira.

Bob Jungels ztratil kontakt s Nibaliho partou při závěrečném stoupání dne na vrchol Valle, a ačkoliv se jezdec Etixxu v následném sjezdu do cíle snažil za pomoci parťáka Brambilly, seč mohl, vedení v závodě uchránit nedokázal.

Jeho 50vteřinový odstup za Nibaliho skupinou znamenal, že v celkovém pořadí klesl na druhé místo.

Za Amadorem nyní zaostává o 26 vteřin. Pak už jsou na číhané dva top favorité: třetí Nibali s odstupem 41 vteřin a čtvrtý Valverde se 43 vteřinami.

„Poslední stoupání mi dnes moc nesedělo, chvíli jsem tam i ztrácel,“ líčil šťastný Kostaričan, nový lídr závodu. „Ale byl jsem schopný dotáhnout se zpět, což mi vyneslo růžový dres. Také Alejandro Valverde je v celkovém pořadí na výborné pozici. Teď uvidíme, co dokážeme ve vysokých horách.“

Jak se vše odehrálo

Páteční etapa, vedoucí přes čtyři vrchařské prémie, byla „ochutnávkou“ před víkendovým tvrdým dolomitským testem - a bojovností jezdců rozhodně nikoho nemohla zklamat.

Před pelotonem se v její úvodní části zformovala dosud nejpočetnější skupina uprchlíků, bylo jich celkem 32 a mezi nimi také známá jména Ulissi, Cunego, Sebastian Henao či Denifl.

Právě Stefan Denifl z týmu IAM se poté vydal osamoceně vpřed, dlouhé desítky kilometrů se rval s tratí sám a dojel si pro vrchařské body, než se opět zařadil k ostatním.

Další útok z tohoto společenství nachystali Mikel Nieve a Joe Dombrowski. Brzy poté už Nieve šlapal v čele sám a postupně navyšoval náskok před pronásledovateli až na tři čtvrtě minuty. Tým Sky na Twitteru jásal: „Mikel letí!“

Ještě sledovanější však byly horské tahy největších favoritů Gira, svádějících svoji vlastní bitvu.

Ohňostroj začal na posledních 30 kilometrech. Ve sjezdu z předposlední vrchařské prémie Porzus zaútočil (pokolikáté už na tomto Giru?) Andrey Amador, ale Nibali, Jungels a spol. reagovali. Skupina favoritů se přesto smrskla na dvě desítky cyklistů.

Další navýšení tempa obstaral 20 kilometrů před cílem při posledním stoupání dne Cháves z Oriky, načež se růžový Jungels ocitl za koncem skupiny a zoufale, nicméně marně se snažil zacelit vzniklou díru.

Seriál útoků pokračoval. Nejprve Valverde, pak Nibali, ten dokonce na chvíli odskočil, jenže skutečně jen na chvíli.

Zbylo jich deset: Nibali, Fuglsang, Valverde, Amador, Majka, Cháves. Kruijswijk, Pozzovivo, Uran, Zakarin. Ohlíželi se po sobě. Kdo další?

Pod vrcholem Valle za to opět vzal Nibali, opět jich bylo míň, teď jen osm. Lídr týmu Astana odpáral Zakarina a Amadora, ti se však vzápětí dotáhli zpět.

Jungels už za nimi zaostával takřka minutu.

Zbýval ještě sjezd do cíle, dlouhých třináct kilometrů.

Nieve v něm jistil svůj triumf před Viscontim. Další uprchlíky už pohltila Nibaliho skupina. Amador slavil. A Jungles mohl říci: Více jsem pro maglia rosa udělat nemohl.

V sobotu bude porce jejich práce ještě tvrdší. Šest dolomitských průsmyků čeká v královské etapě závodu: Pordoi, Sella, Gardena, Campolongo, Giau a Valparola.

Někdo v nich za enormní páteční výdej sil určitě zaplatí.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia

13. etapa (Palmanova - Cividale del Friuli, 170 km): 1. Nieve (Šp./Sky) 4:31:49, 2. Visconti (It./Movistar) -43, 3. Nibali (It./Astana), 4. Valverde (Šp./Movistar), 5. Majka (Pol./Tinkoff), 6. Denifl (Rak./IAM Cycling), 7. Kruijswijk (Niz./LottoNL), 8. Urán (Kol./Cannondale), 9. Montaguti, 10. Pozzovivo (oba It./AG2R) všichni -1:17.

Průběžné pořadí: 1. Amador (Kost./Movistar) 54:05:50, 2. Jungels (Luc./Etixx-Quick-Step) -26, 3. Nibali -41, 4. Valverde -43, 5. Kruijswijk stejný čas, 6. Majka -1:37, 7. Zakarin (Rus./Kaťuša) -2:01, 8. Cháves (Kol./Orica) -2:19, 9. Urán -2:48, 10. Fuglsang (Dán./Astana) -3:15.

Autor: Tomáš Macek