130 let

Šťastlivec se vstupenkou. | foto: ČTK

Falešné vstupenky na olympiádu

Sport
  •   11:29
PEKING - Tisíce lidí byly oklamány falešnými zprostředkovateli vstupenek na blížící se olympijské hry v Pekingu. Mezi majiteli neplatných lístků v ceně několika desítek tisíc dolarů jsou podle agentury Reuters například i rodiny olympioniků z Austrálie a Nového Zélandu či lidé z Japonska, USA, Norska, Číny a Británie.

Mezinárodní olympijský výbor společně s Americkým olympijským výborem už podaly v pátek žalobu u kalifornského soudu na minimálně šest internetových stránek, na nichž se daly sehnat neexistující vstupenky. "Nemůžeme akceptovat, že lidé zaplatí za lístky, a nedostanou je," řekl dnes člen výkonného výboru MOV Gerhard Heiberg.

Podle některých hlasů má však na skandálu vinu i MOV. "Věděli o těch webech dlouhé měsíce, a nic neudělali," tvrdí americký právník Jim Moriarty, jenž sám vinou falešných vstupenek přišel o 12.000 dolarů a hodlá podobně postižené lidi v případě zájmu zastupovat. "Tisíce lidí přišly o své naděje a sny. Roky si plánovali, že pojedou na olympiádu, a místo toho utratili tisíce dolarů za letenky a lístky, o kterých se domnívali, že jsou platné," dodal.

Navzdory páteční podané žalobě jedna z inkriminovaných stránek www.beijingticketing.com dnes stále funguje a nabízí vstupenky na množství soutěží i zahajovací ceremoniál v ceně 2150 dolarů (33.000 korun). Profesionálně a seriózně vypadající web je ozdoben oficiálním logem olympijských her a uvádí kontaktní londýnské telefonní číslo a korespondenční adresu v americkém Phoenixu. 

Drtivá část vstupenek je přitom už od minulého týdne vyprodaná. K dispozici už není ani jeden lístek pro soutěže v Pekingu, volno je ještě v jiných městech.Oklamaní lidé se nejenže ze strany MOV či národních olympijských výborů nedočkají kompenzace, ale možná ještě o svém neštěstí nevědí. "To je na tom to nejhorší. Někteří z nich si mají vyzvednout své vstupenky v nějaké kanceláři v Pekingu, ale ta tam prostě nebude. Myslím, že se takhle prodalo tisíce lístků," uvedl na dnešní tiskové konferenci šéf Australského olympijského výboru John Coates.


Autor: ČTK