130 let

Vratislav Lokvenc | foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Fotbalisté vydělávají v Rakousku

Sport
  •   9:45
LINEC - Kdo z Čechů bude přistižen v Rakousku při takzvané černé práci, tomu hrozí vyhoštění a razítko do pasu s textem „nežádoucí“. Černá práce s míčem už ale Rakušanům zdaleka tolik nevadí. Dokonce i rakouská média totiž přiznávají, že fotbalem se v Rakousku živí stovky Čechů, a to bez jakéhokoliv pracovního povolení.
Peníze dostávají takzvaně na ruku od sponzorů a proto plat ani nemusejí danit. „V okresních přeborech první a druhé třídy si Češi vydělají osmdesát až sto EUR za zápas, ve vyšších třídách si pak mohou přijít měsíčně na částky přesahující 600 EUR,“ napsaly hornorakouské noviny Oberöstereichische Nachrichten.

Podle listu zaměstnávají jen vesnické kluby v Horních Rakousích minimálně sto padesát českých fotbalistů, kterým vedení klubů kromě prémií za hru platí většinou i cestovné. V celém Rakousku se počet českých fotbalových legionářů může údajně pohybovat kolem pěti set. Tahle záplava levné pracovní síly z Východu ale rakouským úřadům ani fotbalovým činovníkům paradoxně nevadí. „Čeští hráči jsou pro hornorakouský fotbal velkým přínosem a oživením,“ prohlásil šéf fotbalového klubu v hornorakouském Rohrbachu Gerhard Engleder.

I když ve špičkových rakouských klubech mají čeští hráči profesionální smlouvy, naprostá většina českých fotbalistů, kteří běhají po rakouských trávnících v nižších soutěžích, vlastně vydělává peníze na černo. „Hráči dostávají peníze od sponzorů klubu přímo na ruku.

Navenek ale vystupují jako ryzí amatéři,“ řekl LN jihočeský fotbalista, který hraje v jedné z rakouských „bramborových“ lig už třetím rokem a nepřeje si zveřejnit jméno. Údajně se podle něj stává, že českého hráče platí například místní podnikatel, účetnictvím klubu tato platba vůbec neprochází.

Fotbal je tak zřejmě jediným oborem, v němž Rakušanům nejen nevadí levné pracovní síla z Východu, ale dokonce ani fakt, že fotbalisté v řadě případů neodvádějí daně. „Bez nich by náš klub nebyl tam, kde je dnes,“ řekl na adresu Čechů Roland Denk, fotbalový funkcionář z hornorakouského Leopoldschlagu.

Hrozby, že Češi znemožní růst rakouským talentům, se funkcionáři fotbalového svazu údajně neobávají. A to z toho důvodu, že v každém klubu mohou v letošní sezóně nastupovat pouze dva cizinci. Přesto je zájem o Čechy tak velký, že v jihočeském příhraničí začínají mít kluby nedostatek hráčů .  
Autor: Marek Kerles