130 let

Česká radost po závěrečné siréně. | foto: Reuters

Doporučujeme

Ještě hledáme optimální sestavu, přiznal trenér Růžička

Sport
  •   7:58
VANCOUVER - Trenér Vladimír Růžička po upracované výhře 5:2 nad Lotyšskem ocenil, že mužstvo zápas nakonec zvládlo. "Vždy je něco špatné k něčemu dobré. Myslím si, že kdyby nám to šlo celý zápas jako prvních pět minut, tak by to bylo moc lehké," řekl Růžička novinářům.

Od 10. minuty podle něj čeští hráči začali až moc kombinovat. "Začali jsme to trošku přehánět a nevyplatilo se nám to," prohlásil. Zápas ovlivnil fakt, že soupeř za stavu 0:4 už neměl co ztratit.

"Dali dva góly, ožili, šli do toho a určitě nás ve třetí třetině prověřili.

Hráli velice dobře, byli nebezpeční a my jsme byli trošku moc nervózní, aby nedali ještě gól," uvedl Růžička, jenž ocenil i výkon lotyšského brankáře Edgarse Masalskise. "Chytal dobře. Například za stavu 4:0 chytil tutovku Tomáši Plekancovi. Kdyby to v tu chvíli bylo 5:0, všechno mohlo vypadat jinak," vrátil se k situaci ve 35. minutě.

Havlát v úniku, gól ale nedal.

Bezprostředně po utkání Růžička prozradil, že plánuje udělat změny v sestavě. "Trošku ty lajny přeházím," řekl. Konkrétněji mluvit nechtěl.

Je však pravděpodobné, že přehází všechny formace. Pohromadě tak nezůstane ani útok Davida Krejčího, který byl proti Lotyšsku nejlepší řadou. "Teď jde o to, abychom našli optimální sestavu. Zároveň je důležité, aby mužstvo drželo pohromadě. Někdy to někomu nejde, ale všichni musí bojovat a dřít," uvedl Růžička, jenž bude chtít, aby hru zjednodušili i obránci.

VANCOUVER ON-LINE

Krejčí si po první brance puk nevzal
Prosvištěl obranou lotyšských hokejistů, dostal ideální přihrávku, tělem poslal brankáře na zem k jedné tyči a v klidu zasunul puk do odkryté části branky. Útočník David Krejčí tak otevřel svou první brankou v reprezentaci skóre utkání s Lotyšskem, které čeští hokejisté vyhráli 5:2 a přiblížili se postupu do čtvrtfinále olympijských her.

"Puk jsem si nebral, já na to moc nejsem. Jsem rád, že to tam spadlo a pomohl jsem týmu k vítězství," řekl třiadvacetiletý hráč Bostonu novinářům.

Olympijské hry jsou jeho druhou reprezentační akcí. Poprvé se v týmu objevil na mistrovství světa 2008 v Kanadě, kde se českému výběru příliš nedařilo a skončil pátý. Krejčí odehrál v Québeku pět zápasů, branku nedal a neměl ani jednu asistenci.

Vedoucí třetí formace otevřel účet zápasu již ve třetí minutě po asistencích Martina Erata a Tomáše Fleischmanna. "Kluci udělali skvělou práci a bylo jednoduché zakončit," řekl Krejčí. "Trošku jsem brankáři ťuknul rameny doleva a šel jsem doprava. On si myslel, že půjdu do bekhendu a spadlo to tam," popsal svoji branku.

Po rychlém vedení 3:0 český tým trochu polevil a dovolil Lotyšům ve druhé části snížit na 4:2. "Začali jsme hrát nesmyslný hokej. Vymýšleli jsme kličky a nahrávky místo pořádných střel, a to se nám nevyplatilo. Musíme hrát stejně, jak jsme začali," řekl Krejčí.

V neděli čeká výběr trenéra Vladimíra Růžičky souboj s Ruskem o první místo ve skupině. Čechům stačí k přímému postupu do čtvrtfinále i bod. "Na remízu nebo prodloužení nikdy nehraju, vždycky chci vyhrát v normální hrací době," prohlásil Krejčí. "Na zápas začnu myslet večer před spaním a určitě do nich půjdeme po hlavě. Jsem přesvědčen, že je můžeme porazit," řekl sebevědomě.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz