130 let
Deiveson Figueiredo s titulem v muší váze.

Deiveson Figueiredo s titulem v muší váze. | foto: twitter.com/MMAFighting

Kadeřník šampionem UFC. Dříve upravoval vlasy nebo taxikařil, teď Figueiredo obhajuje titul

Sport
  •   13:38
Praha - Bůh války. Ne nadarmo získal Deiveson Figueiredo tuhle přezdívku. Vedla k tomu tvrdá a často dosti trnitá cesta. Přes sushi restauraci, kadeřnictví i rybaření na otevřeném oceánu až do klece k první obhajobě titulu. „Vždy jsem pracoval ve svém snu,“ tvrdí brazilský fighter.

Už 22. listopadu nastoupí Deiveson Figueiredo k obhajobě titulu v muší váze. V cestě k tomuto vysněnému primátu však vedla neobyčejná cesta. Před tím, než Brazilec usedl na trůn, vystřídal nespočet zaměstnání.

„Jsem z chudé rodiny, neměl jsem peníze, ale vždycky jsem pracoval ve svém snu,“ promítal si své začátky Figueiredo v rozhovoru pro ESPN. V rodné Brazílii pracoval dnes dvaatřicetiletý zápasník například jako taxikář, zedník, ochranka, kadeřník či rybář. V jedné ze svých profesí dokonce pracoval na přípravě sushi.

Každý den musel urazit dva kilometry pěšky, aby se mohl zúčastnit kurzu přípravy sushi. Později díky tomu začal pracovat v restauraci poblíž tělocvičny, ve které se připravoval. „Jeden z jeho kamarádů z tělocvičny měl podnik se sushi. Věděl, že právě Figueiredo neměl moc peněz a tak mu nabídl práci. Začal v tom být tak dobrý, že mu majitel nabídl pozici šéfa, kterou však Deiveson odmítl a vrátil se do rodné vesnice,“ vyprávěl o svém krajanovi mistr kombinovaných bojových umění Wallid Ismail.

Zajímavou cestu okomentoval i jeho manažer. „V jednom salonu dělal ochranku, byl opravdu dobrý. Díky tomu se začal učit, jak stříhat vlasy, aby vydělal víc peněz.“ K příležitosti profese kadeřníka se váže i další, vtipné prohlášení manažera. „Toto je poprvé v historii, kdy se kadeřník stal šampionem UFC.“

Humorným vyprávěním jeho manažer opravdu nešetří. „Ostříhal se, učesal se a nabravil si pruh. Teď už má dost peněz, tak to nechává na ostatní.“ Nyní už se Figueiredo soustředí na kariéru zápasníka MMA. Za vydělané prostředky si koupil pozemek, kde chová buvoly. Po skončení s aktivním sportováním se hodlá věnovat také rybaření a farmaření.

Než bude moci odejít do důchodu, čeká Brazilce ještě dost práce. Její hlavní náplní jsou zápasy, v nichž má zatím bilanci 19-1. Ten nejbližší ho čeká už 22. listopadu, kdy se na UFC 225 postaví Alexu Perezovi.

Autor: Dominik Reiniš