130 let

Pavel Nedvěd se vrací do české reprezentace | foto: Tomáš Krist, Lidové noviny

Nedvěd je zpátky

Sport
  •   14:01
PRAHA - Konečně. Bývalý kapitán fotbalové reprezentace Pavel Nedvěd se vrací do národního mužstva na barážová utkání světové kvalifikace proti Norsku. Kouč Karel Brückner ho dnes nominoval.

První zápas se hraje 12. listopadu v Oslu, odveta o čtyři dny později v Praze. Třiatřicetiletý záložník, který se v reprezentaci objevil naposledy loni v červenci na evropském šampionátu.

Do nominace se vrací také obránce AC Milán Marek Jankulovski, který kvůli zraněnému kotníku v poslední době chyběl.

Po delší pauze dostali reprezentační pozvánku také záložníci Jaroslav Plašil z Monaka a Jiří Jarošík z Birminghamu. Plašil naposledy reprezentoval v červnové kvalifikace proti Makedonii, pak chyběl kvůli zlomené kůstce v noze. Jarošík se v reprezentaci
objevil naposledy v březnu v duelu proti Finsku.

Brückner znovu povolal i záložníka Hamburku Davida Jarolíma, který si reprezentační premiéru odbyl v říjnu v kvalifikaci proti Nizozemsku.

Kouč: Nedvěd nikdy neodešel
Proti minulé nominaci chybějí v týmu Hübschman a Skácel. "Do obrany se vrátil Jankulovski, na Skácelovo místo přibyli Nedvěd, Plašil a Jarošík," řekl Brückner, který duely s Norskem považuje za nejdůležitější v trenérské reprezentační kariéře.

Nedvědovu nominaci odmítl označit za návrat. "Nedvěd se nevrací, mám jej stále v seznamech, ani nemusí platit zápisné. Já jej nikdy nevyřadil. Je nominován a tím to pro mě končí," prohlásil Brückner a naznačil, že by Nedvěd mohl být znovu kapitánem. "Vždy jsem říkal, že máme silné mužstvo a s Nedvědem je ještě silnější. S jeho příchodem zvedlo mužstvo svou kvalitu v záloze," řekl.

"Příští rok budeme hrát jen jedno přátelské utkání, někteří hráči mají žluté karty, někteří jsou nedoléčeni," řekl trenér. "Bude to i takové soustředění a někteří hráči sami požádali, aby mohli s týmem být, i když vědí, že půjdou na tribunu," uvedl český kouč. Podle něho by měli přijet i zranění Koller a Bolf.

Přestože se Norové pasují do role outsidera, Brückner to tak jednoznačně nevidí. "My jsme nepodcenili žádného soupeře ani v přípravných zápasech. Navíc norští fotbalisté hrají v kvalitních ligách a hru Carewa z Lyonu všichni viděli v úterním zápase Ligy mistrů," řekl trenér.

Soupeře má Brückner dobře prostudovaného. "Viděl jsem všechny jejich kvalifikační zápasy s výjimkou souboje v Moldavsku a doma s Běloruskem. Hrají jednoduchý fotbal, vše do šestnáctky a hodně využívají standardní situace. Jejich styl je účelný, hrají pořád stejně a nikde jsem nevyčetl, že venku jsou nebezpečnější," prohlásil Brückner.

Nominace
brankáři:
Petr Čech (Chelsea, 36/0), Jaromír Blažek (Sparta Praha, 10/0), Antonín Kinský (Ramenskoje, 5/0)

obránci: Zdeněk Grygera (Ajax Amsterodam, 36/1), Marek Jankulovski (AC Milán, 42/7), Martin Jiránek (Spartak Moskva, 20/0), Radoslav Kováč (Spartak Moskva, 4/0), Pavel Mareš (Petrohrad, 8/0), David Rozehnal (16/0), Tomáš Ujfaluši (Fiorentina, 43/2)

záložníci: Tomáš Galásek (Ajax Amsterodam, 48/1), David Jarolím (Hamburk, 1/0), Jiří Jarošík (Birmingham City, 22/0), Pavel Nedvěd (Juventus Turín, 83/17), Karel Poborský (České Budějovice, 109/7), Jan Polák (Norimberk, 12/5), Jaroslav Plašil
(Monako, 9/1), Tomáš Rosický (Dortmund, 50/14), Vladimír Šmicer (Bordeaux, 79/26),

útočníci: Milan Baroš (Aston Villa, 43/26), Marek Heinz (24/5), Tomáš Jun (Trabzonspor, 9/2), Jiří Štajner (Hannover, 16/2). 

Autor: Lidovky.cz