130 let

Turín 2006 - Kateřina Neumannová v cíli olympijského skiatlonu. | foto: AFP

Neumannová možná nepoběží

Sport
  •   17:17
TURÍN - Hokejové semifinále a běh Kateřiny Neumannové na 30 kilometrů volně měly být hlavními taháky pro českou výpravu v zítřejším programu her. Start české běžkyně je však ohrožen, trápí ji chřipka.
O jejím startu se rozhodne v pátek ráno.

Zápas českých hokejistů se Švédskem bude reprízou semifinále na loňském mistrovství světa, kde se národní tým výhrou 3:2 v prodloužení odrazil ke zlatu. V Turíně však zřejmě Seveřané disponují silnějším výběrem, v němž jsou hvězdy v čele s Peterem Forsbergem, Matsem Sundinem či Niklasem Lidströmem, kteří v Rakousku chyběli.

Švédové po dvanácti letech zvládli úskalí čtvrtfinále a touží navázat na triumf z Lillehammeru. Jaromír Jágr čeká tvrdší boj než ve čtvrtfinále proti Slovensku. "Osobností mají daleko více.
Mají něco za sebou, vyhráli hodně turnajů a tyhle zápasy jim nedělají problémy. Je to pro ně normální utkání," řekl Jágr.

Soupeř spoléhá na brankáře Henrika Lundqvista, jenž působí společně s Jágrem a spol. v New Yorku Rangers. "Doufám, že to bude výhoda, že ho známe. U nás v Rangers chytá perfektně a bude těžké ho překonat. Snad najdeme nějakou skulinku," řekl obránce Marek Malík. V české brance bude opět stát Milan Hnilička.

Zápas, který začne v 16:30, vzbuzuje velké očekávání fanoušků. Přímý přenos se bude veřejně promítat v Praze na Václavském náměstí, hokejoví příznivci ho budou sledovat společně i v barech a restauracích po celé republice.

Druhé semifinále sehrají od 21 hodin Rusko s Finskem. Půl hodiny před polednem by měla odstartovat do své olympijské derniéry Neumannová, které v úvodním skiatlonu těsně uniklo vytoužené zlato.

"Chci jet hlavně v pohodě a v klidu, bez stresu a napětí," řekla držitelka čtyř stříbrných a jedné bronzové medaile ještě předtím, než se u ní objevily příznaky chřipky.

Na třicítce by měla svést souboj především s dvojnásobnou olympijskou vítězkou Kristinou Šmigunovou z Estonska, Ruskami Julijí Čepalovovou a Jevgenijí Medvěděvovou. Hlavní kandidátkou na zlato je podle Neumannové Šmigunová.

"Je tady v životní formě a v bruslení je silnější než v klasice," uvedla česká běžkyně. Na
start se postaví i trojice Kamila Rajdlová, Iva Janečková a Helena Erbenová.

Obřím slalomem se rozloučí s olympiádou sjezdařky. O prvenství budou bojovat zejména Švédka Anja Pärsonová, která už má zlato a dva bronzy. V obřím slalomu vede pořadí Světového poháru a vyhrála i poslední dvě mistrovství světa.

Velkou soupeřkou jí však bude Maria Jose Riendaová-Contrerasová, která letos v obřím slalomu vyhrála tři závody. Ta se může stát druhou Španělkou, která získá cenný kov ze zimních her.

Do prvního kola, které začne v 9:30, nastoupí i české trio Šárka Záhrobská, Lucie Hrstková a Petra Zakouřilová. Chorvatská hvězda Janica Kosteličová je vyčerpaná, ale podle posledních
zprávě její start není zcela vyloučen.

První polovinu soutěže absolvují posádky čtyřbobů včetně českého kvarteta s pilotem Ivem Danilevičem. Medaile se budou udělovat v mužském curlingu a závodu rychlobruslařů na 10.000 metrů.
Autoři: Lidovky.cz, ČTK