130 let
Olympijské kruhy v novinářském centru ve Vancouveru

Olympijské kruhy v novinářském centru ve Vancouveru | foto: ČTK

Olympijský výbor má problém. Mizí města, která chtějí pořádat hry

Asie
  •   9:30
PRAHA - Možná se sportovní svět malinko mění. Možná už lidé tolik nechtějí chléb a hry, ale raději... „Nemocnice, cesty a tak dále,“ uvedl za Norský olympijský výbor Gerhard Heiberg. „Někteří proto tvrdí, že už je příliš pozdě. Že bychom se měli stáhnout zpět.“

Oslo, pro mnohé nejlepší kandidát pro zimní olympiádu v roce 2022, by jen doplnilo rostoucí řadu těch, již couvají z pořádání her. V červenci zazní z MOV oficiální přehled kandidátských měst. Seznam se tenčí a rozpaky Mezinárodního olympijského výboru rostou. „Cítíme reakci na gigantismus her v Soči,“ říká Heiberg. „Měli bychom se vrátit ke kořenům.“

Když autor textu v Soči sledoval norskou prezentaci, vypadal tým v čele s legendou Dähliem přesvědčivě a jejich projekt též. Hotové stadiony, dobrá infrastruktura, koncept „zelených“ her i přesné představy o tom, jak využít sportoviště paralympiády pro každodenní život postižených... Ani to nestačí.

ČTĚTE TAKÉ

Oslu chybějí vládní garance, referendum dopadlo sice kladně, jenže jen s 55 procenty hlasů pro. Krakov zmizel ze seznamu nedávno, Stockholm a společná německo-švýcarská kandidatura již předtím. Vize, že by měl mezi oficiálními možnostmi být Lvov, je při stávající situaci na Ukrajině fantazmagorická – i přesto, že Lvov leží v západní, klidnější části země.

Oslo je pro mnohé nadějí, že by skutečně mohl přijít návrat ke kořenům. „Stáhne-li kandidaturu, nebude to pro MOV vůbec dobrá zpráva,“ varuje Heiberg.

Peníze, chuť a jasnou podporu má totiž už jen duo, které nevzbuzuje bezvýhradný jásot. Peking by mohl předvést po letní olympiádě 2008 druhý nejrychlejší návrat her do jednoho místa. No a Almaty v Kazachstánu? „Pořádaly zimní Asijské hry, čeká je světová zimní univerziáda. Proč ne,“ uvedl představitel MOV Wu Ching-kuo.

Asijský kontinent nemá s velkými akcemi zkušenosti

„Asie je nadšený hostitel a skýtá obrovský potenciál.“ Jenže jsou tu obavy z nevyzkoušeného, přes zmíněné dvě akce tu nikdy nebyla událost typu olympiády. Navíc Kazachstán slýchává kritiku za porušování lidských práv.

Peking, Almaty, maximálně navíc Oslo – to vybízí ke změně. V New York Times ji navrhuje dlouholetý poradce kandidátských měst Terrence Burns. Podle něj by se dopředu měla vytipovávat místa, jež mohou všechny nároky her zvládnout – a pak vybírat mezi nimi. Tedy eliminovat kandidátky entuziastů, co zjistí, že nemají kapacity, peníze, podporu.

Autor: