130 let
Ibrahim Hamato hraje stolní tenis s pálkou v ústech.

Ibrahim Hamato hraje stolní tenis s pálkou v ústech. | foto: Reprofoto

Přišel o obě ruce, pálku drží v ústech. Egypťan Hamato se chystá na další paralympiádu

Sport
  •   13:14
Praha - Nic není nemožné. Úsloví mnohdy otřepané, avšak ve sportu nacházející příkladná ztělesnění. Jedním z nich je egyptský stolní tenista Ibrahim Hamato. Přestože v dětství po vlakovém neštěstí přišel o obě ruce, ping-pongu se dál věnuje. Naučil se pálku držet v ústech mezi zuby, míček si nadhazuje palcem na noze. A po premiéře pod pěti kruhy v Riu, se chystá do Tokia na své druhé paralympijské hry.

Sportovní svět se s Hamatovým příběhem poprvé seznámil před šesti lety. Tehdy se internetem rozletělo video, kde Egypťan svými schopnosti udivuje přední hráče světového žebříčku. I když pálku svírá v ústech, zvládal s nimi odehrát plnohodnotné výměny.

„Nemohu uvěřit tomu, jak hraje,“ shodovali se čínští mistři světa Wang Chao a Ma Lung nebo běloruská legenda Vladimír Samsonov v reportáži, která dosud nastřádala přes 3,2 milionu shlédnutí.

Hamato přišel o obě ruce při vlakovém neštěstí, bylo mu pouhých deset let. Následující rok vycházel z domu jen pozdě v noci. „Nechtěl jsem vídat lítostivé pohledy ostatních lidí,“ vysvětluje.

I když před nehodou nehrál žádný sport, po ní zkoušel fotbal nebo běhání s přáteli. Ale protože nebyl zvyklý bez rukou udržovat rovnováhu, mnohokrát se po pádech zranil.

Snažení tedy upnul ke stolnímu tenisu, který jej zaujal při návštěvě mládežnického centra. Tři roky mu trvalo, než se naučil vyhazovat si míček palcem od nohy a jak držet pálku v ústech.

„Nejdříve jsem zkoušel držet pálku pod paží, ale to nefungovalo. Poté, co jsem vyzkoušel několik možností, začal jsem hrát ústy,“ vysvětluje zdánlivě neproveditelné, ale v jeho případě jediné možné řešení.

„Když mě lidé vidí držet pálku v puse, někdy mě zkouší napodobit. Myslí si, že to je snadné. Rozhodně není,“ přibližuje. „Musím pracovat na nohách, protože na ně spoléhám více než jakýkoli jiný hráč. Také musím posilovat krk a zuby. Pálka by se mezi zuby neměla vůbec hýbat, pokud se tak děje, ztrácím vše.“

Na světovou scénu vstoupil Hamato v roce 2015, zhruba třicet let po prvním seznámením s ping-pongem. „Dostal jsem pozvánku na exhibici s mistry světa, poté jsem byl nejznámějším stolním tenistou,“ naráží na zmíněné video, které odstartovalo jeho kariéru.

Svůj vzestup naplno prokázal postupem na paralympijské hry do Ria de Janeira, kde v kategorii 6 oba zápasy prohrál. „Ale ne všechny porážky jsou porážky,“ zdůraznil v Brazílii. „Někdy prohrajete, ale ve skutečnosti zvítězíte, protože jste se dozvěděli něco nového.“

Poučen touto zkušeností vyhlíží Hamato hry v Tokiu, které se neplánovaně uskuteční až v létě příštího roku.

Přitom v japonské metropoli neměl 46letý Egypťan původně startovat, africkou kvalifikaci nedohrál kvůli zranění. Nakonec však v nominaci nahradí vítěze nominačního turnaje díky svému postavení na světovém žebříčku.

„Chci všem říct, že nic není nemožné. Handicap nespočívá v pažích nebo nohách. Handicap je neumět vytrvat v čemkoli, co byste rádi dělali,“ vzkazuje.

„Když stojím za stolem, nemyslím na nic. Cítím, že si povídám s míčkem a on poslouchá, co mu říkám. Opravdu se za stolem cítím jako král.“

Autor: Stanislav Kučera