• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Zápasníci sumó jsou jeden jako druhý | foto: AFP

Ruští zápasníci sumó měli v krvi marihuanu

Sport
  •   11:23
TOKIO - Tradičním japonským sportem sumó otřásá drogová aféra. Dva týdny poté, co byl doživotním zákazem startu za vlastnění marihuany potrestán ruský zápasník s přezdívkou Wakanoho, byli na stejnou látku pozitivně testováni jeho dva krajané, bratři Roho a Hakurozan.

Wakanoho byl minulý měsíc zatčen s marihuanou v peněžence a koncem srpna dostal jako první aktivní sumista v historii doživotní zákaz zápasení. Vedení japonské asociace suma poté kontrolovalo 69 zápasníků a podle dnešního oficiálního prohlášení přistihlo dva další Rusy.

Bratři Soslan a Batraz Boradzovové, což jsou jejich pravá jména, užívání drogy popřeli. "Nikdy jsem se něčeho podobného ani nedotknul. Chci nový test a v nemocnici, které věřím," řekl novinářům slavnější z dvojice Roho, jenž zápasí v elitní divizi.

Podle japonských zákonů se vlastnění marihuany trestá až pěti lety vězení. Cizinci usvědčení z drogových přečinů mohou být deportováni a hrozí jim doživotní zákaz vstupu do země. Image japonského národního sportu sumó, jenž má svůj původ v náboženském rituálu, tak utrpěla současným skandálem další ránu, které se na něj v posledních měsících valí.

Loni dostal nejslavnější zápasník s titulem jokozuna Asašorju do té doby nevídaný distanc na dva turnaje, neboť oficiálně kvůli zranění vynechal letní turné, ale v televizi se objevily záběry, jak hraje v rodném Mongolsku fotbal. Letos v únoru byl zase zatčen trenér, jenž je podezřelý z toho, že při tréninku ubil svého sedmnáctiletého svěřence.

Autor: ČTK
Témata: marihuana, Mongolsko