• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Michael Schumacher | foto: AFP

„Schumi“: Chci se cítit báječně

Sport
  •   9:56
Sao Paulo - Po šestnácti letech skončí v neděli závodní éra Michaela Schumachera. A hlavní otázka zní: odejde nejlepší jezdec historie se ctí nebo završí kontroverzní kariéru nějakým podlým kouskem?
„Doufám, že si odnesu ten báječný pocit, který přináší jedině vítězství,“ řekl Michael Schumacher. Sedminásobný vítěz seriálu formule 1 figuruje na druhém místě, na vedoucího Fernanda Alonsa ztrácí 10 bodů.

Závěrečný podnik v Brazílii bude napínavý do posledního kola. „Nic není garantováno. Pořád se může cokoli stát,“ varoval obhájce titulu mistra světa Alonso. Pětadvacetiletému Španělovi stačí získat bod k tomu, aby mohl slavit. Naproti tomu Schumacher musí vyhrát a ještě k tomu doufat, že Alonso nedojede nebo skončí mimo bodovanou osmičku.

„Znám Michaela dobře a věřím, že to bude normální férový závod,“ prohlásil šéf Alonsova týmu Renault Flavio Briatore. „Kdyby se Michael zamotal do nějaké bouračky, tak titul nezíská,“ vysvětloval Briatore. Schumacher v minulosti neváhal použít špinavých triků, když o vítězi rozhodoval až poslední závod. V roce 1994 vedl v seriálu o jeden bod před Damonem Hillem. Když se ho Hill pokoušel předjet, zatarasil mu cestu a slavil první titul.

O tři roky později mu stejný manévr ve stejné situaci nepomohl. Kanaďan Villeneuve totiž kolizi přestál a vyhrál. Před nedělní Velkou cenou Brazílie proto média spekulují, koho Schumacher přesvědčí, aby sestřelil Alonsa. Schumacher podobné úvahy nekomentuje.
„Bylo by krásné vyhrát a odejít,“ přemýšlel Schumacher, který prý boj o titul už vzdal. Vítěze rekordních 91 závodů zajímá jen Pohár konstruktérů, v němž ztrácí Ferrari devět bodů na Renault.

 „Budeme útočit. Chceme být první a druhý,“ prohlásil bojovně Schumacher i za svého kolegu Brazilce Massu. „Jsem šťastný, že svůj poslední závod kariéry pojedu v Brazílii. Je to známá trať, hodně náročná,“ řekl německý pilot, kterému předá speciální ocenění fotbalová legenda Pelé.
Autoři: Lidové noviny