130 let

Roman Šebrle. | foto: Stanislav Peška , ČTK

Šebrle: A teď dítě i útok na rekord

Sport
  •   12:38
PRAHA - Triumf z halového ME, stříbro z MS a vítězství v desetibojařské Grand Prix, to všechno vyneslo Romanu Šebrlemu (30) již počtvrté v kariéře titul Atlet roku.

LN Jaký vlastně byl váš letošní rok?
Zajímavý. Na halovou sezonu jsem se příliš nechystal, a přesto se mi povedlo vyhrát mistrovství Evropy v Madridu. A před mistrovstvím světa v Helsinkách jsem byl ve formě, ale prohrál jsem s Clayem. Zřejmě mi chyběl podzimní trénink, kdy jsem si dal po olympiádě volno. A za třetí - povolené věci dělat můžu, ale radši tajně.

LN Máte na mysli aféru z Helsinek?
Určitě. Dneska se tomu směju, protože kvůli glukóze ještě nikdy žádná kauza nebyla, ale je to zkušenost do budoucna.

LN Brzy odlétáte za přípravou do Jižní Afriky, už je za vámi soustředění v Tatrách. Jaké bylo?
Výtečné. Začal jsem o dva měsíce dřív než loni, šlo o hodně drsný pobyt - byly to nejtěžší Tatry za poslední čtyři nebo pět let. Cíl je jasný, na halovém mistrovství světa chci oplatit porážku Bryanu Clayovi a zaútočit na světový rekord v sedmiboji Dana O'Briena. Ale i kdyby to s rekordem nevyšlo, všechno podnikám s vyhlídkou na olympiádu v Pekingu v roce 2008. Proto budu letos a příští roky trénovat víc než kdykoli dřív. Jen v olympijském roce trošku uberu, aby to v Pekingu vyšlo.

LN Patří vám světový rekord v desetiboji, chcete i halový. Je mezi nimi rozdíl?
Halový je jednodušší. Venku je to deset disciplín a musí se povést absolutně všechno, člověk musí být v opravdu velké formě. Halový rekord byl vždycky o něco níž, disciplíny se dají poskládat snáz.

LN Máte zprávy, jestli se Clay chytá na halové MS?
Píšu si s Jessiem, což je koulař a náš společný kamarád. Bryan prý se hodně připravuje. Ať, bude se mu to hodit. (smích)

LN Není tajemstvím, že v rodině očekáváte přírůstek. Už znáte termín?
Termín je 5. února. Nevíme, co to bude, necháme se překvapit. Kluk by nebyl špatný, vidím to na tříletém Štěpánovi, jak roste, je to bomba. Ale holka je něco jiného -mít syna a dceru, to už je umění. Sám jsem zvědavý, jestli jsem umělec, anebo jenom dělník... (smích)

LN Co by si přál Štěpán?
Jemu je to jedno, stejně bude žárlit... Spíš ho lehce tlačíme k tomu, aby mladšího sourozence bránil, aby pro něj znamenal víc než kterýkoli kamarád.

LN Sledoval jste baráž s Nory?
To se ví, byl jsem na odvetě. Postup fotbalistů na mistrovství světa je obrovský úspěch.

LN Umíte si představit, že pojedete i na nějaké utkání do Německa?
Jasně. Pokud seženu lístky. Znám se se všemi hráči, loni jsem je vyprovázel na EURO a přál jim úspěch. Znám i pana Brücknera. Je to sice povrchní známost, ale je.

Autor: