130 let
Johannes Thingnes Boe se usmívá poté, co ovládl sprint mužů na deset kilometrů.

Johannes Thingnes Boe se usmívá poté, co ovládl sprint mužů na deset kilometrů. | foto: ČTK/AP

Stíhací závod opět v režii Johannese Böa, Krupčík zajel nejlepší výsledek kariéry

Sport
  •   17:14
ANTERSELVA/ITÁLIE - Suverén Světového poháru biatlonistů Johannes Thingnes Bö z Norska navázal ve stíhacím závodu v Anterselvě na vítězství ze sprintu a má jedenáctou výhru v sezoně. Michal Krčmář dojel dvanáctý, ve stíhačce žen klesla vítězka sprintu Markéta Davidová na čtrnáctou pozici. Závod vyhrála domácí Italka Dorothea Wiererová.

Pětadvacetiletý Bö vyrážel po pátečním prvenství do stíhačky o 17,5 sekundy před nejbližším pronásledovatelem a navzdory třem chybám na střelnici náskok zvýšil až na konečných 34,8 sekundy. Za nejrychlejším běžcem na trati se seřadili čtyři Francouzi, z nichž nejhorší byl ten nejslavnější Martin Fourcade. Na stupně vítězů se dostali Antonin Guigonnat a Quentin Fillon Maillet, čtvrtý byl Simon Desthieux.

Olympijský vítěz z vytrvalostního závodu Bö si v sobotu připsal páté vítězství za sebou a jedenácté ve čtrnáctém individuálním závodu v sezoně. Útočí tak na historické maximum Fourcadea, jenž v sezoně 2016/17 vyhrál rekordních 14 závodů.

Stříbrný olympijský medailista ze sprintu Krčmář si ve stíhačce o jednu příčku polepšil oproti pátečnímu závodu. Závod zahájil čistou střelbou, na dalších třech položkách ale musel vždy na jedno trestné kolo. Dokonce o pět míst se posunul Tomáš Krupčík, jenž doběhl se čtyřmi okruhy navíc na životní osmnácté pozici a podle svazového webu si tím zajistil účast v nedělním závodu s hromadným startem. Zkušený Ondřej Moravec po 32. místě ve sprintu do stíhačky nenastoupil.

Davidová, která ve čtvrtek slavila premiérové vítězství v kariéře, se v sobotu o šanci na další dobrý výsledek připravila hned na první střelecké položce. Vleže minula tři terče a propadla se na 20. místo. Na dalších třech zastávkách na střelnici chybovala už jen jednou a propracovala se o šest příček výš.

Lucie Charvátová musela na čtyři trestné okruhy a obsadila ve stíhačce 37. místo, Veronika Vítková doběhla se stejnou střeleckou bilancí na 42. místě. Eva Puskarčíková netrefila pět terčů a skončila o dvě příčky za ní.

Vedoucí žena průběžného pořadí SP Wiererová vybojovala před domácím publikem druhý triumf v sezoně o šest sekund před Němkou Laurou Dahlmeierovou a 16,2 vteřiny před krajankou Lisou Vittozziovou.

Autor: ČTK