130 let
Házenkáři Islandu v bílém (ilustrační foto).

Házenkáři Islandu v bílém (ilustrační foto). | foto: Reuters

Světová házená je pod palbou kritiky. Stížnost zvažují i Češi

Sport
  •   9:00
PRAHA - Nepochopitelné rozhodnutí, fraška, křivda... Světová házená se dál topí pod tíhou toho, jak bossové Mezinárodní házenkářské federace IHF rozhodli o nových účastnících mistrovství světa. Český svaz čeká na přesné informace a věří, že IHF dodá oficiální vysvětlení, proč do „české“ skupiny dosadila Island na místo Spojených arabských emirátů. Češi zvažují stížnost, případně protest.

Za necelé dva měsíce odstartuje v Kataru mistrovství světa mužů, které se chce prezentovat jako nejštědřejší a nejpompéznější turnaj v dějinách házené.

Nyní však k němu sedí jiné slovo. Nejkontroverznější.

Mezinárodní házenkářská federace IHF začíná vypadat skoro jako fotbalová FIFA v malém: činí svévolná rozhodnutí, ignoruje členy, kazí image vlastního sportu.

Zde je rychlý přehled průšvihů, které se s šampionátem pojí. 1) Vyřazení Austrálie od IHF a dosazení Němců na základě sporných kritérií. 2) Odstoupení týmů SAE a Bahrajnu kvůli diplomatickým sporům s pořádajícím Katarem a následně, po necelých dvou týdnech, jejich ohlášená snaha si na turnaji přece jen zahrát. 3) IHF rozhoduje, že na místa dvou asijských outsiderů půjde Island a Saúdská Arábie.

Výsledkem je kritika takřka odevšad, včetně Česka. To v situaci patří k hlavním poraženým, neboť právě do jeho skupiny C zamířil silný Island.

A zde je přehled dalších zemí, které už oficiálně vyjádřily nesouhlas.

Za Maďarsko, které by mělo být náhradníkem dle kritérií, jež dříve pomohly Německu, se vzteká šéf svazu Iván Vetési: „Je neuvěřitelné, co se stalo.Vlastně nepamatuju bolestivější verdikt. Mělo být rozhodnuto na základě jiných kritérií, nejsme s tím srozuměni a budeme nyní zkoušet naše možnosti na odvolání.“

Skutečně se míchají již tři kritéria: nasazování dle MS 2013 (pro Němce), dle letní kvalifikace o MS 2015 (pro Island) a dodržování kontinentálního principu z Asie.

Za Švédsko, rovněž člena skupiny C, promluvil kouč a bývalý legendární hráč Ola Lindgren: „Je nemožné chápat nominační kritéria, podle kterých IHF dosadila náhradníky. Pokud odstoupí někdo z regionu, má jej nahradit jiný tým.“ Což se nestalo, místo dvou asijských mužstev je tu nyní jen jedno - a jedno z Evropy.

Za Dánsko, účastníka skupiny D, kterému Island komplikuje situaci pro play-off, se vyjádřil kouč Gudjon Gudmundsson, shodou okolností Islanďan: „Všechno se děje stylem, který není hodný házené. Za sebe bych jednoznačně preferoval, kdyby se IHF poučila z nesystémových rozhodnutí a vyhlásila nový los.“

Čtěte více

Pavouk turnaje je totiž zdeformovaný. Ve skupinách A a B jsou jen tři tradičně silné týmy - Španělsko, Chorvatsko, Slovinsko. Zato ve skupinách C a D je nejméně sedm mužstev, která musí mít aspoň čtvrtfinálové ambice - Francie, Dánsko, Švédsko, Polsko, Rusko, Německo a Island. Přičemž poslední dvě se na turnaj dostala až administrativním zásahem IHF.

Češi zatím s formou protestu vyčkávají. „Chceme mít co nejvíc informací, abychom mohli chytře reagovat,“ říká reprezentační manažer Karel Nocar a vadí mu přesně to, co zní z ostatních zemí: „Asie má nyní jen dva účastníky místo tří, skupin A a B se situace vůbec nedotkne, princip není vůbec jasně uchopitelný.“

Zástupci házenkářského svazu se chtějí postupně spojovat s federacemi ze „své“ skupiny C i z potenciálně zasaženého „déčka“. „Názorů je hodně, všechno se hrozně komplikuje,“ říká Nocar. „Je třeba se zamyslet, co teď lze vůbec udělat.“

První bod, který je potřeba, navíc není v českých rukou: „Věřím, že IHF splní slušnost a pošle na všechny dotčené federace oficiální dopis s vysvětlením.“ Do té doby mohou Češi a ostatní jen studovat řády plné - jak to u řádů někdy bývá - nejednoznačných vět. „Prostě nám není jasné, jak ke všemu došli,“ shrnuje Nocar.

Autor: