130 let

Na Turnaji mistryň bojuje i Petra Kvitová. | foto: Reuters

Tenisové hvězdy pomohly Australanům po požárech 5 miliony dolarů, do akce se zapojila i Kvitová

Sport
  •   14:25
Melbourne - Téměř pět milionů australských dolarů, což je zhruba 75 milionu korun, vynesla dnešní exhibice tenisových hvězd v Melbourne Parku na pomoc lidem strádajícím po lesních požárech, které od září sužují jihovýchod Austrálie. V zaplněné Areně Roda Lavera s 15 tisíci diváky se do akce zapojila i Petra Kvitová.

Na pomoc šel veškerý výtěžek ze vstupného. Konečná suma podle organizátorů charitativní exhibice s názvem Rally for Relief činí 4,826.014 australských dolarů.

„To je neuvěřitelné číslo. Peníze jsou teď tolik potřeba, doufám, že jich bude ještě více,“ řekl Roger Federer. Společně s Rafaelem Nadalem oznámili, že sami přispějí společně dalším čtvrt milionem dolarů.

Exhibice se účastnil i Novak Djokovič, jenž bude od pondělí v Melbourne Parku obhajovat titul na Australian Open, nebo Serena Williamsová. Ta vyhrála tamní grandslam sedmkrát.

Na Turnaji mistryň bojuje i Petra Kvitová.
Petra Kvitová

„Dvacet let je tohle můj domov, na tomhle místě jsem sehrála tolik skvělých zápasů a nejen tady, ale v celé Austrálii. Proto jsme dnes večer všichni zde, abychom přispěli a pomohli,“ řekla americká tenistka, bývalá dlouholetá světová jednička.

Na kurtu se objevili i dobrovolní hasiči a dostali šanci zahrát si s tenisovými hvězdami.

Mnoho dalších hráčů přispělo individuálně včetně dalších Češek. Karolína Plíšková například za každé eso na australských turnajích dává 200 dolarů, Kvitová 150. Williamsová už o víkendu věnovala do fondu celou prémii po zisku titulu v Aucklandu.

Lesní požáry v Austrálii zasáhly plochu větší než Česká republika, způsobily smrt 28 lidí, až miliardy zvířat a připravily o domov tisíce obyvatel.

Autor: ČTK