130 let

Šárka Záhrobská na trati prvního kola slalomu | foto: Tomáš Krist, Lidové noviny

Záhrobská: Udělala jsem maximum

Sport
  •   9:59
ŠPINDLERŮV MLÝN - Jen čtyřikrát v kariéře vyválčila Šárka Záhrobská (22) ve Světovém poháru lepší umístění než ve slalomu ve Špindlerově Mlýně. Navíc se musela vypořádat se zraněním oka, poklesem formy i tlakem domácích očekávání. „Udělala jsem maximum. Doufám, že jsem nikoho nezklamala,“ usmála se mistryně světa.

* Poté, co jste zvládla nástrahy druhého kola, tak jste vedla. Neblesklo vám hlavou, že byste mohla i vyhrát?
Jsem moc ráda za páté místo. Vždycky když dojedu do cíle a vedu, tak je to základ dobrého výsledku. Bylo mi celkem jedno, jak vlastně dopadnu. Věděla jsem, že budu nejhůř šestá.

* Užila jste si aplaus domácího publika?
Chci poděkovat lidem a fanouškům, kteří přijeli. Nebývá obvyklé, že bych slyšela na trati, když někdo křičí, a tady jsem všechny slyšela. To se stává v Záhřebu a tady se to také podařilo. Byla to bezvadná atmosféra.

* Nemrzí vás, že to nakonec nevyšlo na stupně vítězů?
Udělala jsem maximum a bylo to páté místo. Jsem moc ráda. Doufám, že jsem nikoho nezklamala.

* Při posledním slalomu SP v Lienzu jste se neprobojovala do druhého kola. Cítíte nyní, že jste zpátky ve špičce?
V Lienzu mi nesedlo vůbec nic, trať ani povrch. Tady jsem jela svoji standardní jízdu. Odvedla jsem, co se dalo. Věřím, že se zase na bednu dostanu.

* V prvním kole jste chybovala v prudké horní pasáži. Jste na sebe naštvaná?
Jsem ráda, že tam byla vidět nějaká chybička. Můj problém tkví totiž v tom, že jezdím jízdy bez krizových situací, které pramení z rychlosti. I když jedu hezky, tak nakonec třeba nevím, proč jsem jela pomalu.

* V sobotu po obřím slalomu za vámi přijela fyzioterapeutka. Potřebovala jste její pomoc? 
Protože se jelo v Česku, bylo kolem mě hodně lidí. Protahovaly jsme se spolu. Určitě to přispělo k pohodě. Obří slalom je náročný.

* Nažhavilo vás, že jste v sobotu trošku zaostala za očekáváním?
Za sezonu absolvuju pětatřicet závodů a člověk si nemůže dělat hlavu z toho, že jeden nevyjde. Obří slalom nemám nějak stabilní a v sobotu to byla moje standardní jízda.

* Váš otec po „obřáku“ prohlásil, že bude ve slalomu spokojený s umístěním do patnáctého místa. Dáte mu to teď „sežrat“? 
Ne, ne. Každý to asi prožíváme jinak, mně to určitě neříkal. Snad má teď radost, když to bylo páté místo. Asi se snažil být realistický, tak jsem ho třeba překvapila.

Autor: Martin Prachař