Quillé poprvé zaznamenal nepříjemnou pachuť v roce 2017, kdy se požáry přiblížily k okresu Napa. Ten je známým centrem pěstování vína na západě Spojených států. Když se oheň vyskytl v blízkosti jeho vinic i letos, rychle hrozny sklidil.
Ale bylo pozdě, kouř už chuť plodů poškodil. „Bylo to špatné rozhodnutí. Nebylo to dobré,“ řekl. Namísto toho, aby víno vylil, se však spojil s výrobci destilátů Hangar 1, kteří z vína vyrobili vodku a nazvali ji Smoke Point.
Manažerka Emily Websterová ji popisuje jako „úžasnou vodku, která se velmi snadno upíjí“.
„Textura je velmi pěkná. Je jemná. Skoro jako byste cítili vůni grilování z dálky,“ říká o nápoji také Michael Kudra, barman v luxusní restauraci Quince v San Francisku.
Quilléovo vinařství utrpělo kvůli znehodnocené úrodě značnou finanční ztrátu, možnost přeměnit kouřem nasáklé hrozny ve vodku by však podle něj mohla pomoci vynahradit prodělek při příštích sezonách požárů.
Jejich intenzita a trvání se v posledních letech výrazně zvyšuje, za tím podle vědců stojí sucho a velká vedra způsobená zřejmě do značné míry změnami klimatu. Peníze, které vinař z prodeje vodky utrží, poputují na podporu místních hasičů.
„Pokud se věci obrátí k horšímu a požáry budou stále divočejší a častější, je to rozhodně možnost, kterou si musíme nechat v záloze,“ míní Quillé.
Vinař Nicolas Quillé: