DOBA PŘÍPRAVY:
15–20 minut
+ 20 minut na chlazení
Pro 4 osoby
POTŘEBUJETE:
400g pomazánkového másla
200ml smetany ke šlehání
2–3 lžíce moučkového cukru
100g strouhané bílé čokolády
40 dětských piškotů,
mohou být i kakaové
hrnek silné rozpustné kávy
se třemi lžícemi likéru
(kávového nebo amaretta)
několik snítek bílého rybízu na
ozdobu
1. UTŘETE MÁSLO
Pomazánkové máslo utřete
v míse s cukrem a smetanou.
Piškoty namočte v kávě smíchané
s likérem, ale neměly by
nasáknout úplně.
Pak je v jednotlivých sklenkách
nebo ve většímíse vrstvěte
střídavě se smetanovým
krémem.
2. NECHEJTE VYCHLADIT
Uložte zhruba na dvacet minut
do chladničky. Před podáváním
ozdobte strouhanou čokoládou
a rybízem.
DITA PECHÁČKOVÁ, Autorka je šéfredaktorka měsíčníku Apetit
Piškoty jsou oblíbenou lahůdkou |
Název vznikl zkomolením slova „biskvit“, tedy sušenka obecně. Piškotů přitom známe několik druhů. Cukrářské piškoty jsou velice oblíbené v Itálii, kde se bez nich neobejde klasické tiramisu, ve Francii je zase typickým dezertem charlotta, tedy krém v ohrádce z piškotů. Spojujete-li si piškoty jedině s dětským jídlem, jste na omylu! Vyzkoušejte je třeba namočené v kávě nebo likéru. Nejlepší je jen zlehka pokapat. Další inspirací jsou piškoty spojené rozpuštěným máslem, které jsou ideálním základem pro nepečené koláče. Před plněním je potřeba je vychladit, aby máslo znovu ztuhlo. A pak můžete piškoty použít jako náhradu klasické drobenky. Stačí je jen rozdrtit. Vyzkoušet můžete i piškoty namáčené v čokoládě. Naskládáte je do formy, potřete klasickým máslovým krémem a navrch dáte jahody. Tento postup opakujete, až máte několik vrstev, poslední je piškotová. Dáte je do lednice ztuhnout a podáváte se šlehačkou. Můžete použít i jablka nebo meruňky. |