Cizrna je levná pochoutka, která nahradí i masité pokrmy. Světle hnědé kuličky mají lehce oříškovou chuť a po uvaření a rozmixování získáte kaši s jemnou máslovou strukturou. Správně připravený hummus, jak se pomazánka nazývá, obsahuje kromě cizrny ještě sezamovou pastu, citrónovou šťávu, česnek, olivový olej a sůl.
Vyzkoušejte i další fotonávody serveru Lidovky.cz: |
Hummus je skvělým zdrojem železa, vitamínů řady B, obsahuje proteiny a vlákninu. Snižuje v těle cholesterol a je tak dobrou prevencí kardiovaskulárních chorob. Jeho prospěšné vlastnosti se projevují i navenek. Zlepšuje třeba pleť a kvalitu vlasů.
1) Cizrnu nechte ve vodě
Pro přípravu pomazánky použijte balíček 250 gramů cizrny. Sušenou luštěninu propláchněte pod studenou vodou nechte ji přes noc namočenou. Měla by asi dvojnásobně zvětšit svůj objem.
2) Uvařte a přidejte tahini
Cizrnu dejte i s čistou vodou asi na 40 minut vařit. Po změknutí z ní vodu slijte a přidejte lžíci olivového oleje, vše rozmixujte. Přidejte tři lžíce sezamové pasty tahini a znovu mixujte. Průběžně můžete hummus ředit opatrným přidáváním studené vody.
3) Přidejte sůl a citrón
Po důkladném rozmixování by měla vzniknout jemná pasta bez větších hrudek. V této fázi ochuťte hummus šťávou z citrónu a lžičkou soli.
4) Podávejte s petrželkou a česnekem
Hummus chutná nejlépe s nahrubo nasekanou petrželkou a česnekem, můžete ho dochutit i sladkou paprikou a olivovým olejem. Skvěle se k němu hodí jednoduchý zeleninový salát a čerstvé pečivo.