Lidovky.cz

PUNČOCHÁŘ: Že v malých městech nejsou dobré restaurace? To je mýtus

Jídlo

  6:32
Často se v souvislosti s vysokou gastronomií mluví hlavně o velkých městech, nebo jen o Praze. Já jsem se ale v posledních měsících už několikrát přesvědčil, že s výborným jídlem se můžete setkat i ve městech, do kterých byste to rozhodně neřekli.

Šéfkuchař Jan Punčochář foto: MAFRA - Tomáš Krist

Musím říct, že momentálně mám hned několik restaurací, na které nedám dopustit a které rozhodně nejsou v centru dění: v Praze.

Už jsme se dostali do fáze, kdy se dobří kuchaři nebojí otevírat restaurace právě v regionech. Jejich cesta ovšem není úplně jednoduchá, dokonce by se dalo říct, že je složitá až příliš. Já bych na to odvahu neměl. 

Obdivuji každého šéfkuchaře, který se odhodlá po té trnité cestě vydat. V regionu máte mnohem menší kupní sílu. Hostů, kteří jsou ochotni zaplatit větší částku za opravdu dobré jídlo, je méně a o dostupnosti sezonních surovin ani nemluvím. Vždy je dobré restauraci přizpůsobit danému regionu. Existují dodavatelé, kteří zaváží jen do Prahy či větších měst. Je těžší sehnat čerstvé potraviny, bez kterých se skvělé jídlo neobejde. Proto se vždy vyplatí odebírat od dodavatelů, kteří jsou z regionu. Lidé se pak naučí do takové restaurace chodit. Přece každý, kdo pojede do Třeboně, bude chtít ochutnat tamní speciality z kapra. A kam půjde? Jistě, do vyhlášené restaurace, kterou jsem si oblíbil i já - Šupina a šupinka.

Jan Punčochář

Jan Punčochář se vyučil se v hotelu Ambassador a hned po škole pracoval v několika vyhlášených pražských restauracích. Deset let byl šefkuchařem v restauraci Le terroir, nyní působí jako šéfkuchař v Grand Cru.

Vždy se ale musíte přizpůsobit i prostředí. V Praze například čekáte, že nedostanete tak velkou porci masa, v regionech s tím nikdo počítat nebude.

A jaké bych doporučil restaurace? Musím říct, že jich mám hned několik kolem Prahy. Jde už o takové restaurace, do kterých se bez rezervace nemáte šanci dostat. Například restaurace Jureček v Říčanech, Babiččina zahrada v Průhonicích, Penzion v polích či Dvůr Hoffmeister v Číčovicích nebo oblíbená hospůdka Na Pekárně v Čakovicích jsou místa, kam vždy velmi rád zavítám.

Ale i trochu dál od Prahy jsou klenoty, které stojí za to navštívit. Taková restaurace a minipivovar Krajinská 27 v Českých Budějovicích je jedna z top regionálních restaurací, která může směle konkurovat i těm nadprůměrným pražským.  A pokud se podívám na mapu Česka, určitě jsou i další výborné restaurace - jako třeba Nautilus v Táboře, Pivovar Kostelec na Černými Lesy, restaurace Na Hradbách v Ostravě, Borgo Agnese či Koishi v Brně, Tři knížata v Jihlavě, U Johana ve Zlíně či Le Marché a Grand Hotel PUP v Karlových Varech.

Myslím, že je skvělé stále nacházet nové a nové dobré restaurace, jelikož každá z nich má své kouzlo a často se může stát, že v zapomenutém rohu menšího města objevíte poklad, ke kterému se vždy rádi vrátíte.

Jídlo pod palbou

Nová rubrika serveru Lidovky.cz. O své názory, zážitky a dojmy z gastronomie se se čtenáři podělí šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář a kuchařka restaurace La Degustation Boheme Bourgeois Kamila Rundusová alias Kamu.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.