Glazovaná makrela v teriyaki omáčce se salátem z mořských řas
Omáčka teriyaki:
- 150 g cukru krystal
- 300 ml sojové omáčky
- 3 hrsti sušeného tuňáku
- 1 ks očištěného zázvoru
- 40 ml mirinu
- 1⁄2 lžíce solamylu
- 200 ml vody
Postup: V rendlíku si rozpustíme cukr v karamel, který podlijeme vodou, sojovou omáčkou, mirinem. Do tohoto základu vložíme sušeného tuňáka a překrájený zázvor. 3, Přivedeme k varu a provaříme 1 hodinu. Po provaření zahustíme omáčku teriyaki namočeným solamylem. Poté omáčku přecedíme přes jemný cedník.
Makrela a salát z mořských řas:
- 4 filety makrely ́
- 8ks houby šitake
- 4 lžíce salát goma wakame
- 1 lžíce wakame řasa
- půlku bílé ředkve na nudličky
- 1 ks jarní cibulky
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce praženého bílého sezamu
Postup: Filety makrely rozhrojíme na 1⁄2. Rozpálíme si pánev na kterou položíme masem dolů jednotlivé filety makrely. Prstem přitlačíme, aby se nám filety nezkroutily. Přisypeme překrájené houby šitake a ihned podlijeme předem připravenou omáčkou teriyaki. Makrelu dopečeme pod grilem nebo v předem rozpálené troubě 1-2 minuty. Do misky vložíme mořské řasy goma wakame, bílou ředkev, řasu wakame, jarní cibulku. Lehce prokapeme sezamovým olejem a promícháme.
Servírování: Na talíř nejprve položíme dochucený salát z mořských řas, na který položíme glazované filety makrely, přelijeme omáčkou teriyaky s houbami šitake. Dozdobíme praženým sezamem.