Dýňové noky s houbami
Noky
- 1 kg dýně hokkaido, oloupané, zbavené semen, nakrájené na 3 cm kousky (cca 700 g po očištění)
- olivový olej
- cca 200–250 g hladké mouky
- 1,5 lžičky soli
- 0,5 lžičky mletého bílého pepře (nebo podle chuti)
- čerstvě mletý pepř
- 1 kg brambor (oloupané)
- parmazán k podávání
Omáčka
- 4 lžíce másla
- 1 větší cibule
- 300 g čerstvých hub
- sůl, kmín, pepř
- 2 kelímky smetany na šlehání (min 30%)
Postup: Na pečenou dýni předehřejte troubu na 200 °C. Dýni rozprostřete na plech vyložený papírem na pečení, lehce ji pokropte olejem a promíchejte. Osolte a opepřete bílým pepřem. Pečte 40–45 minut doměkka v troubě vyhřáté na 200°C. Přesuňte do mísy a rozmačkejte najemno. Nechte 10 minut stát.
Nastrouhejte si najemno uvařené brambory (nejlépe vařené den předem)
K dýni přidejte brambory, prosejte mouku. Osolte a opepřete. Důkladně promíchejte a propracujte, aby vzniklo měkké těsto. V případě potřeby přidejte další mouku. Těsto vyklopte na mírně pomoučněnou plochu a jemně hněťte 3 minuty. Propracované těsto rozdělte na 4 díly. Z každého vytvarujte 30 cm dlouhého hada. Nakrájejte ho na 3cm kousky. Do každého vtiskněte vidličku.
Čtvrtinu noků vsypte do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou. Vařte 2 minuty, nebo až vyplavou na hladinu a pak vařte ještě 2 minuty. Vyjměte děrovanou naběračkou a dejte do mísy. Zakryjte fólií a udržujte teplé. Zopakujte se zbývajícími 3 dávkami noků.
Hříbková omáčka
’Dvě lžíce másla rozpusťte v širším kastrolu, pak na něm nechte zesklovatět cibuli nakrájenou najemno. Přidejte dobře očištěné, omyté, osušené a na plátky nakrájené houby a zprudka je osmahněte. Promíchejte, dost osolte a posypejte půllžičkou drceného kmínu. Po deseti minutách opékání přilijte smetanu, opepřete, přiveďte k varu, nechte mírně probublávat. Noky servírujeme s omáčkou, parmazánem a rukolou.