Lidovky.cz

Vánoční večeře jako ve Středomoří. Recept na mořského ďase a dalmátský bramborový salát

Jídlo

  5:28
Česká klasika je dobrá, ale možná už trochu ohraná. Vyměňte kapra za mořského ďase a odlehčete si štědrovečerní večeři. Serever Lidovky.cz přináší recept od Marka Šuta ze Seafood by Maare.

Smažené medailonky mořského ďase s dalmátským bramborovým salátem foto: Seafood by Maare

Smažené medailonky mořského ďase s dalmátským bramborovým salátem

  • 0,6 kg filet mořského ďase
  •  3 vajíčka 
  • hladká mouka 
  • strouhanka
  • sůl
  • olej na smažení
  • 1 kg brambory typu A
  • 3-4 ks červené cibule (množství dle chuti) nebo raději 1 svazek lahůdkové cibulky
  • 100 ml panenského olivového oleje
  • 100 ml obyčejného oleje
  • 50ml  vinného nebo jablečného octa
  • sůl
  • pepř

Postup: Ryby, ale také plody moře, se mohou smažit v těstíčku nebo v trojobalu. V těstíčku se zpravidla smaží oloupané krevety, langustiny nebo kalamáry. V trojobalu většinou rybí filé, např. ďas, makrely, tresky, ropušnice... Rybí maso je jemné a je rychle hotové, proto se smaží kratší dobu než ostatní masa. Krevety a langustiny jsou usmažené už za cca 2 minuty.

Bramborový salát: Brambory se uvaří ve slupce, zchladí, nakrájí na plátky. K bramborám přidáme ostatní ingredience, zamícháme a necháme odstát. Následně popřípadě přidáme ještě ingredience dle chuti.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.