„Jejich příprava je velmi rychlá, dá se různě kombinovat a navíc se jedná o velmi zdravý pokrm,“ dodává šéfkucahř Štěpán Návrat z pražské restaurace Café Buddha.
Salmon & Tuna Poké
- 40 g tuňáka sashimi AA
- 40 g lososa
- 200 g japonské „sushi“ rýže s octovým nálevem
- 30 g salátu frissé/ dubový/ ledový
- 1/8 avokáda
- 1/10 manga
- 1/10 řepy julliene nakrajené na plátky
- 20 g edamame
- 20 g okurky, ředkviček a zeleniny dle sezóny
- možné dochutit teriyaki omáčkou
Ponzu omáčka:
- 100 ml sojové omáčky kikkoman
- 100 ml yuzu šťáva (možno nahradit limetkami a pomerančem
- 50 ml mirin (sladké rýžové víno - saké)
Postup:
Předem si uvaříme japonskou rýží, poměr s vodou 1:1. Po uvaření jí ochutíme octovým nálevem „sushi su“ 200ml rýž. ocet, 80g cukr, 15g sůl. Mezičase si namícháme ponzu dresing a marinujeme v něm ryby krájené na kostičky. Dále si nakrojíme všechny ingredience na požadovanou velikost do poké (kostičky, julline plátky apod.). Připravte si větší talíř-misku, do kterého si dáte teplou rýží, na ní položíte dokola veškeré ingredience a marinované ryby. Vše na závěr posypete praženým sezamem, bonitem (katsuobushi) a nastříhanou řasou nori.