1. května 2019 6:43 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Havajské jídlo dobývá pražské restaurace a bistra. Jak si poké připravit doma?

Salmon & Tuna Poké | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Salmon & Tuna Poké | foto: Café Buddha Balbínova

Co je to vlastně poké? V současnosti ani nejfotografovanější pokrm, který se objevuje na sociálních sítích. Ale také je to úžasně zdravá miska, která v sobě skrývá od všeho něco. Toto havajské jídlo si připravovali již původní obyvatelé Polynésie. Poké bowl jsou misky naplněné rýží, syrovými rybami, zeleninou, bylinkami a ovocem.

„Jejich příprava je velmi rychlá, dá se různě kombinovat a navíc se jedná o velmi zdravý pokrm,“ dodává šéfkucahř Štěpán Návrat z pražské restaurace Café Buddha. 

Salmon & Tuna Poké

  • 40 g tuňáka sashimi AA
  • 40 g lososa
  • 200 g japonské „sushi“ rýže s octovým nálevem
  • 30 g salátu frissé/ dubový/ ledový
  • 1/8 avokáda
  • 1/10 manga
  • 1/10 řepy julliene nakrajené na plátky
  • 20 g edamame
  • 20 g okurky, ředkviček a zeleniny dle sezóny
  • možné dochutit teriyaki omáčkou

Ponzu omáčka:

  • 100 ml sojové omáčky kikkoman
  • 100 ml yuzu šťáva (možno nahradit limetkami a pomerančem
  • 50 ml mirin (sladké rýžové víno - saké)

Postup:
Předem si uvaříme japonskou rýží, poměr s vodou 1:1. Po uvaření jí ochutíme octovým nálevem „sushi su“ 200ml rýž. ocet, 80g cukr, 15g sůl. Mezičase si namícháme ponzu dresing a marinujeme v něm ryby krájené na kostičky. Dále si nakrojíme všechny ingredience na požadovanou velikost do poké (kostičky, julline plátky apod.). Připravte si větší talíř-misku, do kterého si dáte teplou rýží, na ní položíte dokola veškeré ingredience a marinované ryby. Vše na závěr posypete praženým sezamem, bonitem (katsuobushi) a nastříhanou řasou nori. 

Lidovky.cz