Šnečí tartiflette (pro 6 osob)
- 500 g brambor
- 36 ks šneků
- 100 g lardonu (slanina uzená za studena) nakrájeného na nudličky
- 1 dcl bílého vína
- 2,5 dl smetany
- ½ hrsti nasekaných kaštanů
- 500 g sýru Reblochon
- 3 stroužky česněku
- 1 cibule
- 50 g másla
- 100 g zauzené vepřové nožičky (uvařená obraná a nasekaná)
- sekaná listová petrželka
- 3 ks tymiánu
- sůl a pepř
Postup: Brambory oloupeme, uvaříme, nakrájíme na kostky a orestujeme na másle. Vedle dáme na pánev slaninu, maso z vepřové nožičky a šneky a také orestujeme na másle, poté přidáme cibuli, česnek, tymián a brambory. Celou směs zalijeme vínem, přidáme kaštany a pak zalijeme smetanu a zavaříme. Nakonec přidáme petrželku a všechno vložíme do zapékací misky, nahoru dáme podélně rozpůlený Reblochon a pečeme v rozehřáté troubě při 200°C 15-20 minut, dokud se sýr nerozteče. Dopečeme do zlatova.